Driftimine on autospordiala, kus kõvakattega rajal sõidetakse suurtel kiirustel tagaveoliste autodega külg ees. Drift on üks väheseid, kui mitte ainuke autosport, kus stopper kunagi ei käivitu.

Driftivõistlustel selgub võitja läbi kohtunike hinnete. Hindajaid on kolm, nagu ka kriteeriumeid, mille tarbeks alati üks inimene — esiteks kiirus: kõigepealt mõõdetakse ära auto esimesse kurvi sisenemise kiirus, mis on suureks faktoriks lõpphindest (Eestis on see kiirus olenevalt rajast 70 — 140 km/h, kuid näiteks Jaapanis lausa üle 200 km/h), ning juht peab suutma hoida korralikku tempot kogu raja ulatuses.

Teiseks hinnatavaks kriteeriumiks on sõidu nurk — juht peab hoidma autot tugevas külglibisemises läbi kogu raja ning auto drifti nurk peab olema kogu aeg maksimaalne. Kolmandaks hinnatakse trajektoori — kohtunikud asetavad hinnatavale rajaosale maha koonused, mida tuleb vastavalt koonuse asetusele võtta suurel kiirusel kas auto taga- või ninaosaga 30-50 cm kauguselt ning mitte kalduda kõrvale kohtunike poolt nõutud rajaosast.

Viimasena annavad kõik kohtunikud koos ka veel šõupunkte, millega hinnatakse sõidu agressiivsust, rehvitossu jms.

Ajalugu

Driftimise sünnimaaks on Jaapan, kus seitsmekümnendatel avastas üks ringrajasõitja, et kui täpselt kurvi tabada, saab seda kerge külglibisemisega väga kiiresti läbida. Lisaks kiirusele kaasnes ka fänne pööraseks ajav vaatemäng, mis põhjusel hakkasid paljud seda tehnikat mägiteedel lihvimas käima. Lõpuks jõuti aga päris oma alani ning lepiti kokku ka reeglites, mille tulemusel peeti 1988. aastal maha esimene võistlus. Edasine areng on olnud nagu ja pole väga palju riike, kus pole oma driftisarja pole ning tegemist on kõige kiiremini leviva autospordialaga maailmas.

Firststop Drift Cup

Sel aastal toimub Eestis Firststop Drift Cup, millel on viis osavõistlust. Ka 2009. aastal peeti maha esimene karikasari, mille võitjaks tuli Eduard Vahemets. Sel aastal on oma tiitlit aga väga raske kaitsta, sest senise 10 auto asemel on rajale tulemas ligikaudu 30 masinat ning suurt huvi Firststop Drift Cupi vastu tuntakse ka Lätist ja Soomest, kust meile on oodata väga palju osalejaid. Audru ringrajal toimumas ka Baltic Pro Drift Championship sarja kuuluv võistlus, kuhu tulevad juba kõikide Baltimaade Pro klassis sõitjaid ja Põhjamaade võistlejad, ning maha peetakse kuni 140 km/h kiirustega raju tandemvõistlus.

Võistlused 

07-08.05.2010 Round 1 Rapla kardirada
18-19.06.2010 Round 2 Haapsalu Lennuväli
16-17.07.2010 Round 3 Pärnu Sauga
27-28.08.2010 Round 4 Pärnu Sauga
10-11.09.2010 Round 5 Rapla kardirada (võib muutuda)

Jälgi EkspressAuto uudiseid ja artikleid ka Twitteris!