KÕRVALISED TEGEVUSED AUTOROOLIS JÄTAVAD AUTO JUHITA

Auto juhtimine on tegevus, mis peaks haarama juhi tähelepanu sajaprotsendiliselt. Suur osa autojuhtidest aga on oma oskustes nii kindlad, et tegelevad sõidu ajal muude asjadega, teadvustamata, et suurem osa liiklusõnnetusi – koguni 80% – on tingitud valedest juhtimisvõtetest või tähelepanu hajumisest.

2015. aastal Eestis tehtud uuringust selgub, et 71% autojuhtidest kasutab auto juhtimise ajal mobiiltelefoni.

Ameerika värskeim autojuhtide küsitlus näitab, et 70% neist sööb samal ajal kui autot juhib ning koguni 83% ei pea paljuks roolida ja juua näiteks kohvi või karastusjooke.

Selleks, et võtta kõrvalistmelt või panipaigast mobiiltelefon või kirjutada sõnum, vaatab juht keskmiselt kuni 5 sekundit mujale kui tee peale.

Roolis vastutan mina
“Roolis vastutan mina” on tehnikaportaali Accelerista ja autokooli Juhiluba õpetajate koostöös sündinud videoprojekt. Ettevõtmist toetasid Maanteeamet, Info-Auto Forte ning mitmed vabatahtlikud. Kaheksas lühiklipis on näha tüüpolukorrad, kus autojuhid kipuvad oma oskusi ülehindama ning lihtsad lahendused vigade vältimiseks.
Kiirusel 50 km/h tähendab see kuni 70 meetrit teadmatust, maanteel 90 km/h liikudes aga 125 meetrit pimesõitu. Teele astuv jalakäija, üle maantee jalutav loom või ootamatu takistus jäävad märkamata igal juhul.