Esiteks selline rõõmustav uudis, et Eestis ja mujalgi maailmas populaarne liiklusinfo-rakendus Waze saab nii Androidi- kui ka Apple'i nutiseadmete variandis põneva uuenduse.

Uuendus kannab nime Traffic Bar (Liiklusriba) ning see näitab teekonda tiheda liiklusega teel ja umbkaudset aega, mis sul kulub liiklusummikus veetmiseks.

Uuendus lisab muudki kasulikku nagu "Let's go via..." (häälkäsklus kindlal teel parima marsruudi leidmiseks) ja võimaluse Waze'i kontot mugavamalt teisele nutiseadmele kolida.

Ka töötavad Waze'i uuendatud Androidi- ja iOSi-variandid eelmistest kuni 85% võrra kiiremini, mis kulub kasutuskeskkonda arvestades (sõidukid ja liiklus) kahtlemata igati marjaks ära. Kiiremaks muutunud väljalase kannab numbrit 3.9.4.

Muidugi ei muuda ummiku kestvuse ennustamine seda reaalselt lühemaks, aga selline võimalus pakub siiski psühholoogilist tuge. Piin, mille kestvus on ennustatav, on parem kui lõputu piin!

Foto: ekraanitõmmis

Aga kus ummik on?

Waze ei ennusta, kuhu liiklusummik üldse tekib. Sellega tegeleb hoopis tehnoloogiahiid Microsoft ja hetkel vastava tehnoloogia arendamise teel, mitte äpi kujul.

Microsoft ja Brasiilia suurimate kõrgkoolide hulka kuuluv Minas Geraisi föderaalülikool asusis koos töötama teadusprojekti kallal, mille eesmärk on õppida liiklusummikute tekkimist ennustama. 

Asjaosalised koguvad selleks eri allikatest liiklusinfot (kaamerad avalikes kohtades ja teedel, Bingi liikluskaardid, transpordiministeerium, sotsiaalmeedia-andmed) ja püüavad õppida pilvearvutusplatvormil Azure õppida mustreid avastama, mille abil ummikute sündi 15-60 minutit ette ennustada.

Muidugi leidub veebiteenuseid kuni Google Mapsini välja, mis viitavad ummikutele reaalajas, aga autojuhid jõuavad pahatihti selle nägemise asjaks asjale juba nii lähedale, et ei saa enam eemale hoida.

Microsoft on oma lahendust testinud juba eri suurlinnades (London, Los Angeles, Chicago, New York) ja väidab, et ennustused on juba lausa 80% ulatuses täpsed. See põhineb peamiselt liiklusvoo-infol, nii et teisi allikaid lisades võib oodata 90%-list täpsust.

Liiklusummikud ei kao kuhugi, sest aina rohkem inimesi elab linnades ja vähem teistest suhteliselt eraldatud paikades. Seega muutub nende kohta abistavat infot pakkuv tarkvara lähitulevikus aina olulisemaks!