Uus Euroopa juhiluba hakkab järk-järgult asendama üle 100 erineva paberist ja plastist mudelit, mida praegu kasutab ligikaudu 300 miljonit sõidukijuhti ELis. Eesti juhiloa formaadis väga suuri muudatusi ei tule.

Suurimad muudatused puudutavad kõige riskialtimate liiklejate kaitset, kelleks on noored mopeedijuhid ja mootorratturid. Uue süsteemi kohaselt on võimsamate mootorrataste kasutamiseks vajalik pikem eelnev sõidukogemus vähem võimsamate sõidukitega.

Uuel juhiloal on mitmed turvaelemendid, et vältida nii andmete kui ka juhilubade endi võltsimist. Lisaks kasutatakse Euroopa elektroonilist andmevahetussüsteemi, mis lihtsustab teabe vahetamist ja juhilubade haldamisprotsessi inimeste puhul, kes kolivad ühest liikmesriigist teise.

Uus süsteem aitab vältida juhiloaturismi ja pettusi. Näiteks võib kasutada rangemaid keelde, nii et liikmesriik ei saa anda välja juhiluba inimesele, kellelt teine liikmesriik on juhiloa ära võtnud, kelle juhtimisõiguse peatanud või seda piiranud.

Pettuste vastu võitlemiseks ja liiklusohutuse parandamiseks on vajalik juhilubade regulaarne uuendamine terves ELis. See on üksnes haldustoiming, millega ei kaasne täiendavaid eksameid. Uute eeskirjade kohaselt tuleb nii mootorratta- kui ka autojuhilube uuendada sõltuvalt liikmesriigist 10–15 aasta tagant.

Bussi- ja veoautojuhtide load vahetatakse välja iga viie aasta järel ning uue loa saamiseks tuleb läbida tervisekontroll. Uus süsteem aitab tagada, et teave juhtimisõiguse kohta ja foto on ajakohased, turvaelemendid uuele tehnoloogiale vastavad ning seda, et liikmesriikidel on pidevalt uuendatud teave ringluses olevate lubade kohta.

Juhilubasid puudutav muudatus on üks osa jõustuvast meetmete paketist (ELi kolmas juhiloadirektiiv), millega kavatsetakse parandada vaba liikumist, võidelda juhiloapettuste vastu ja suurendada liiklusohutust terves Euroopa Liidus.

Liikmesriigid ja Euroopa Parlament võtsid juhilube käsitleva direktiivi 2006/126/EÜ vastu 2006. aastal. Direktiiv tuli liikmesriikidel üle võtta 19. jaanuariks 2011 ning see muutub täielikult kohaldatavaks 19. jaanuaril 2013.

Lisateave: MEMO/13/10