Peatselt algav kooliaasta muudab suure osa lapsevanematest igapäevaselt autojuhtideks. Trajektooril kodu – kool – trennid – harrastused veetakse oma võsukesi järgmised üheksa koolikuud. Vanem ja laps on tihti tundideks autosse vöötatud.

Kuigi Tallinna-suuruses linnas saaks edukalt hakkama ka muid transpordivahendeid kasutades, ummistuvad koolipäevadel tänavad autodest, sest see on…mugav! Autolapsed ei saa liikluses lihtsa jalakäijanagi enam toime, sest puudub autost väljaspool liikumise kogemus.

Autos olles jälgib järeltulija tähelepanelikult täiskasvanu käitumist ja teeb sellest omad järeldused. Soomlaste uuringust selgub teada-tuntud tõsiasi – nii nagu suured ees, nõnda väikesed järel. Kui küsime, kust tulevad liiklusse huligaanid ja hoolimatud, peame ilmselt vaatama peeglisse.

Liikluseeskirjadest suva

Soome populaarne autoteenindus Autoklinikka tegi hiljuti uuringu, missugust eeskuju annavad lapsevanemad rooli taga oma lastele. Tulemused on koledad. Suur osa lapsevanematest läheb närvi ja rikub liikluseeskirju ka siis, kui lapsed on autos.

Kolmandik lapsevanematest on läinud teiste autojuhtide käitumise pärast täiesti endast välja. Lisaks on neist 52 protsenti laste kuuldes teiste autojuhtide sõidustiili halvustanud.

Mõlemal puhul tõdes 2% lapsevanematest, et teeb seda sageli. Kaks viiendikku tunnistas, et on rikkunud liikluseeskirju, kui lapsed on autos.

Kõige sagedamini, 76% juhtudest oli tegemist kiiruseületamisega. Iga teine lapsevanem aga on ületanud ristmikku „helepunase“ tulega. 27 protsenti on teinud mööndusi turvavahendite kasutamisel.

Huvitav fakt: lausa 44% vastajatest meenutas, et ka nende vanemad on roolis enesevalitsemisega kimpus olnud.

Eeskuju nakatab, päris kindlasti!

Lapsed ja noored on erakordselt tähelepanelikud ja ka väga mõjutatavad. Tagaistmelt jälgivad tulevased autojuhid oma vanemate käitumist ülimalt hoolikalt ja võtavad tahes-tahtmata sellest eeskuju.

Liikluses peaks suutma alati rahulikuks jääda, kuid eriti laste juuresolekul võiks oma käitumist kontrollida. Lapsevanema liikluskäitumisel on kaugeleulatuvad tagajärjed nii heas kui halvas mõttes, kommenteeris uuringut Autoklinikka esindaja Ari Hostikka.

Uuring oli igati esinduslik. Selle korraldajaks oli autovaldkonnale spetsialiseerinud uuringufirma Value Clinic Oy. Küsitlusele vastas 1169 soomlast, internetipõhine uuring viidi läbi juunis ja juulis.