Loodusesõbra tiitli pälvis Civic GX hoolimata sellest, et Honda müüb oma ökoautosid vaid tuhande ringis aastas ja ainult California ja New York’i valitsusasutustele ning suurfirmadele.

Uuringu läbi viinud Washingtoni osariigis paiknevat mittetulundusorganisatsiooni läbiviidud autode vaatlemisel võeti arvesse kõiki tegureid alates valmismasinate heitegaaside hulgast ja kütusesäästlikkusest kuni nende tootmisel tekkinud keskkonnareostuseni.

2008. aasta Green Book Online reastab 12 rohelisemat ja 12 räpasemat USAs müüdavat autot.

Ootuspäraselt valitsesid rohelises nimekirjas Honda ja Toyota ning mustas nimekirjas Euroopa autotootjad. Kõige keskkonnavaenulikumale kohale tulnud sõiduk oli aga üllatus.

12 rohelisemat:
1. Honda Civic GX
2. Toyota Prius
3. Honda Civic Hybrid
4. Smart ForTwo
5. Toyota Yaris
6. Nissan Altima Hybrid
7. Toyota Corolla
8. Mini Cooper / Clubman
9. Ford Focus
10. Toyota Camry Hybrid
11. Honda Civic
12. Honda Fit

Enamik neist on väikeautod, neli hübriidmootoriga, ühelgi pole üle nelja silindri ning nende töömaht jääb 2,5 liitri piiresse. Rohetosina esimest ja viimast lahutab vaid 13 punkti, nii et kõik need autod on keskkonnasõbralikkuse mõttes kindla peale minek.

Rohkem üllatusi oli just enim reostavate sõidukite nimekirjas: „esikohale“ platseerunud 5-liitrise V10ga VW Touareg edestas selliseid naftaõgijaid nagu 8-liitrine 16-silindriline Bugatti Veyron ja 6.5-liitrise V12ga Lamborghini Murcielago.

Räpane tosin:
1. VW Touareg
2. Bugatti Veyron
3. Mercedes Benz GL320 CDI
4. Jeep Grand Cherokee
5. Mercedes Benz R320 CDI
6. Lamborghini Murcielago
7. Mercedes Benz ML320 CDI
8. Mercedes Benz G55 AMG
9. Hummer H2
10. GMC Yukon 2500
11. Bentley Azure
12. Bentley Arnage

Esimesena torkab nimekirjas silma suur diislite hulk. Nõukogule sõnul on diislid küll kütusesäästlikud, ent tekitavad liialt palju õhusaastet. Vaatamata selle uuringu tulemustele on diiselmootorid muutumas siiski aina rohelisemaks. Mõni on juba isegi puhtam Priuse-sarnastest hübriididest. Paljud autotootjad arendavad just uutele karmidele kütusekulunõuetele vastavaid diiselmootoreid.

Muidugi ei taha igaüks sõita väikeklassi autoga ja mõnel isikul on ka reaalselt tarvis džiibi või kastiauto pakutavat läbivust. Ka selle peale on Nõukogu mõelnud. Koostatud tosina autoga nimekirjas „Rohelisemad valikud“ on sõidukeid alates Smart ForTwost kuni Chevrolet Tahoe hübriidallikaga megadžiibini.