Nagu ikka on televiisorist ja eriti peamiselt isteasendis nähtud inimesed päriselus kleenukesed ja lühikesed. Nii ka Tommi Mäkineniga, kes oli see-eest äärmiselt jutukas. Ja muidugi äärmiselt kiire. Helsingist saja kilomeetri kaugusele jäävat Ahvenisto mägist ja kurvilist ringrada kutsuvad kohalikud uhkusega pisi-Nürburgringis, kuna ka siin on suured kõrgusevahed ja minimaalsed turvaalad, kuid kiirused pole sugugi nii suured.

Aga - võiks ju arvata, et maailma kiireim sedaan on siiski G-Power BMW M5 Hurricane RS, mis madallendab suisa 372 km/h? Subaru STI Racing sõidab aga vaid 255 km/h, mis mõjub G-Poweri kõrval joodiku liipamisena. Tänaseks on aga selge, kui oluline on autotootjatele selline paik Saksamaal nagu Nürburgring. Seda nimetatakse maailma kõige ohtlikumaks ringrajaks ning see koosneb tõepoolest äärmiselt laiast kurvigaleriist, rada kulgeb maastikul üles-alla ning on väga-väga kiire ja ohtlik. Ning just seal selgitatakse välja, kes on tegelikult kiireim sedaan planeedil. Ning see läheb põnevast paigast üles köetud laiale avalikkusele korda. Ja miks ei peaks minema?

Subaru STI Racing ongi selle auto nimi. Mitte WRX STI ega mingi Mäkinen Edition või Nürburgring Special

Subaru on senimaani seostunud pigem rallispordiga, ent sellest kuvandist on otsustatud irduda. „Vähem viinapitse metsade vahel ja rohkem Martini-klaaside taga muljetamist,“ nagu Subaru esindaja margi mainekujunduse projekti vaimukalt kokku võttis. Tõsi ta on – pikka aega arvasid kõik, et Subaru ehitabki üksnes ralliautosid ja pereautodena kujutasid neid ette vähesed. Tänaseks on asi oluliselt muutunud, pereautodega seostatakse Subaruid aina enam, nelikveoga on südamed juba ammu võidetud ning tegemist on ühe edukama Jaapani automargiga nii Eestis, Baltikumis, Põhjamaades, ka Euroopas... Aga astuda on tarvis veel üks oluline samm – raputada end puhtaks rallimudast ning esineda hoopis glamuursemas jooksudressis.

Üleminekumaskotiks selles loos valiti rallimees Tommi Mäkinen, kes aitas tavalise Impreza WRX STI juures muuta vedrustust ja mootoriseadeid nii, et see sõitiski välja aegade parima Nürburgringi aja neljaukseliste sedaanide klassi - 7:55. Jättes oma 300 hobujõuga selja taha hoopis võimsamad ja akartustäratavamad masinad nagu Porsche Panamera Turbo, Audi RS4 jt, mille kõrval üks lihtne Subaru peaks ju odava reameherallikana mõjuma. Kuidas on see võimalik?

„Audi on küll võimas, aga selle seaded on ringrajal kihutamiseks ikka täiesti valed,“ rääkis mulle Mäkinen, kes avaldas ka, et oli sel Ahvenisto ringrajal esimest korda elus. Sellegi poolest suutis ta tihedas kurvidevõrgus korraks ka viienda käigu sisse lülitada ning kihutada oma 170 km/h. Ka temaga roolis oli tunda, kuidas auto tänavarehvid oma kuju muudavad ja igale poole laiali vajuvad, ent tema suutis sellega arvestada ning pööras igasse kurvi sisse tõelisele rallimehele omase otsustava jõulisusega, biitseps punnis ja karvad käsivarrel turris.

Samu võtteid kohe järele proovides õnnestus minul kahe rattaga kenasti liivas käia ning mida rohkem üritasin, seda hullemaks asi läks. Et tänavarehvidega ringrajal tegusid teha, peab olema tõesti autoralli taustaga mees. Ei usu ka, et mõni ringrajasõitja end sellise kombinatsiooniga kuidagi mugavalt tundnud oleks. STI Racing vajaks ringrajale välja elama minnes igal juhul ringrajarehve ja ehk ka pidureid, mis tänavaversioonil ikka mõne ringi järel üle kuumenema hakkavad. Ülejäänud auto on aga valmis kasvõi Le Mans’i 24-tunni sõidul balletti tantsima.

Subaru STI Racing on oma tänavarehvidest peajagu üle

Jaapanlaste harmooniaihalus, mida Jaapani autosid tutvustavatel üritustel alatasa alla joonitakse, ei väljendu siinkohal vaid sümmeetrilises nelikveos, vaid ka sisekujunduses, kus armatuurlauas teeb kella, temperatuuri jms. tablookiilule ruumi justkui plastist liivaluide. Samuti on teatavat rahu selles kaarjoones, mis kaassõitja ees üle armatuurlaua uhkelt puhkeb. Ning tasakaal väljendub STI Racingus loomulikult tõigas, et sedaan sobib suurepäraselt pereautoks. 1200 kg haagiseks ja pikema laadungi korral tagaistmed alla.

Vedrustus on sobiv ringrajale, ent hämmastaval kombel jätab see kokkuvõttes üllatavalt pehme mulje. Tommi Mäkinen selgitas, et nende eesmärk oli saavutada balanss ringrajasõiduks vajaliku jäikuse ja normaalse igapäevakasutusmugavuse vahel, ent sellist juttu räägitakse sageli. STI Racing tõestas ringrajalindil aga selgelt, et kui trajektoorid ja kiirused õiged ning autot oskamatu juhtimisvõttega lainetama ei aja, püsib see vägagi jäigalt ideaalrööpais. Maanteel mügarikest ja lohkudest üle sõites pole kiirused ja koormused vedrustusele enam tipus ning autoalune mehhaanika lubab ratastel vabamalt liigutada ega aja masinat tüütult põrkesse. Pealegi annab autot sättida asendeisse Sport, Sport Sharp (ringrajale) ning Intelligent (taara poodi viimiseks). Pluss keskdiferentsiaali jaotussuhte muutmise võimalus – kõik ühe nupuvajutuse kaugusel.

Mäkinen: „Rehvid seavad selged piirid.“ Tõsi - nendest lendas juba kilde peale kümmet ringikest. Poleks kunagi arvanud, et 18-tollised ja 245 mm laiad rehvid tunduvad sõidul nagu juustust ning nende küljekant hakkab kenasti vastu maad imbuma. 10.000.-kroonist tagaspoilerit on tõesti tarvis üksnes Nürburgringil, kus kiirused on pikalt ja pidevalt ning ka kurvilistel lõikudel enam kui 200 km/h.

Aga Ford Focus RS on STI Racingu kõrval hoopis lärmakam, tuues kuuldavale otse põrgumüra, mille peale ka kurdid pead pööravat näivad! „Kõige lihtsam olekski olnud summuti suuremaks ja lärmakamaks teha,“ nõustus Mäkinen. „Ent meie eesmärk oli näidata, kui tsiviliseeritud autost omas klassis maailma kiireim saab.“ Siiski tahtnuks kuulda gaasijalga lõdvendades neljast väljalaskeorust paukumist nagu vulkaanikraatris. Võibolla aitab, kui lasta autot peenestades tagumised istmed alla ning heli salongi?

Mäkinen püstitas Nürburgringil rekordi Jaapani turule mõeldud modifikatsiooniga, mil meie 2,5-liitrise asemel vaid 2-liitrine mootor, Mäkinenile kõvasti ebamugavust valmistanud parempoolne rool, turvapuur ja sportautoiste ning mõned alumiiniumist keredetailid. Rehvid, pidurid jms oli kõik tavaautoga analoogne. Sest see oligi tavaauto. Kuigi ebatavaliste võimetega.

STI Racing jõuab Eestisse juba kuu pärast ning selle hinnad algavad 579.900.- kroonist. Küllalt tobeda välimusega modifikatsioon Carbonstyle, mil süsinikplasti imitatsiooniga kleebisevööt üle kere, aga ka 15 mm madalam vedrustus ja 19-tollised veljed, maksab oma sada tuhat enam. Pluss 10.000.- krooni selle moosiriiuli eest, mida tegelikkuses tarvis ei lähe. „Sedaan on viieukselisest luukpärast uskumatult parema väändejäikusega kerega, kuna see ei ole tagant avatud nagu laut,“ märkis Mäkinen ning tema pole ainus, kel põhjust selle soodsa ja sõbraliku superautoga rahul olla.

Subaru STI Racingu kohta jõuab lähem teave SIIA. Vaata ka videot Mäkineni rekordisõidust 16. aprillist, mil temperatuur oli vaid 1 kraad!

Üle 150 autotesti leiad alati SIIT!

Jälgi EkspressAuto uudiseid ja artikleid ka Twitteris!