Lisaks on võimalik suurelt ekraanilt vaadata videoid ja külastada erinevaid veebilehti, kirjutab Tehnikapilk.ee.

Selleks, et inimesed, kellel pole 70 000 eurot kohe taskust võtta ja endale Model S osta, on näiteks Prantsuse tehnikatootja Parrot loonud Asteroid-nimelise multimeediakeskuse autosse. Suureks miinuseks Parrot Asteroidi juures on selle hind. Koos Eesti kaartidega Asteroidi “kast” maksab 599€.

Nagu alati tuntud brändide tehnikavidinatega kipub olema, on ka Parrot Asteroidist teinud mitmed Hiina tootjad enda n-ö koopiad. Seekordses arvustuses viskame pilgu peale JOYING nimelisele soodsale auto multimeediakeskusele.

Tehnilised näitajad:

* Ekraan: 7 tolline, resolutsioon 1024 x 600
* Sobivus autosse: Double Din
* Operatsioonisüsteem: Android 4.4.4 KitKat
* Süsteemikeeled: eesti, inglise, saksa, prantsuse, itaalia, vene ja veel 60 keelt
* Protsessor: RK3188 1,6 GHz Cortex A9 Quad Core
* RAM-mälu: SAMSUNG DDR3 1 GB
* Sisemälu: 16 GB
* Toimivad GPS navigatsioonirakendused: Google Maps, Waze, Sygic jpt
* GPS Navi Storage: Support SD/SDHC (1-32GB) Chip: U-BLXO G6010

Ostupakendi sisu: JOYINGi autoraadio, 8 GB mälukaart kaartide jaoks, GPS antenn, kasutusjuhend

Foto: tehnikapilk.ee

Meediakeskusel on peal Android 4.4.4 KitKat operatsioonisüsteem, mida on veidi kohandatud auto jaoks. Ikoonid on muudetud suuremaks, et neid oleks lihtsam sõrmega tabada.

Avaekraanil on all vasakus nurgas kaks režiiminuppu, millest esimese alla on koondatud vaid kõige vajalikumad äpid, et sõidu ajal ei peaks kogu menüüd läbi lappama.

Tänu sellele, et seadmel on operatsioonisüsteem Android, saab keskusele paigaldada ükskõik millise Androidirakenduse.

Nii saab paigaldada kasvõi TV3Play rakenduse ja teel olles oma lemmiksaateid järelvaadata. Otseloomulikult saab seadmesse laadida ka enda videod või vaadata internetis leiduvat.

Foto: tehnikapilk.ee

Kuna tegu on ka korraliku sisseehitatud GPSiga navigatsiooniseadmega, töötavad sellel paljud tuntumad Androidi-navigatsioonirakendused nagu Waze, Google Maps jt.

Kõige mõistlikum oleks muidugi kasutada Waze'i, sest tänu selle suurele aktiivsele kasutajaskonnale saate peaaegu alati teada, kus on parasjagu töös politseipatrullid.

Lisaks on Waze niisama hea navigatsioonirakendus, kus saab kasutada sihtkoha otsimiseks erinevate tuntud ettevõtete kaarte.

Tänu rakendustepoele Google Play ei ole inimest, kes sellest meediakeskusest kasu ei saaks, sest Google Plays on saadaval üle miljoni erineva mängu ja programmi igale maitsele.

Puuteekraan töötab võrdlemisi hästi ning reageerib puudutustele väga õigesti, mistõttu saab ka kõige tähtsamat tööd selle seadmega teha.

Foto: tehnikapilk.ee

Sisseehitatud veebilehitseja on samuti üsna korralik. Veebilehed avanevad üsna kiiresti ning kokku jooksmisi esineb harva. Uudiseid saate Delfist lugeda alati ja igal pool.

JOYINGi meediakeskusel on sisseehitatud FM/AM tuunerid, mis tähendab, et sellega saab kuulata Eesti radiokanaleid. CD-mängijat ei ole, aga lisaks raadiole saab tavalisi mp3-muusikafaile kuulata.

Selle tarbeks on keskusel 2 USB sisendit ja mälukaardi pesa. Eraldi muusikamängijat pole vaja alla laadida, sest sisseehitatud pleier mängib väga hästi.

Muusikat on võimalik kuulata ka nutitelefoni kaudu, ühendades telefoni Bluetoothiga mängija külge. Telefon oleks mõistlik meediamängijaga ühenduses hoida ka selle pärast, et läbi Bluetoothi töötab hands-free.

Ekraanilt saab vastata kõnedele, valida numbreid jm. Selleks, et kõnesid pidada, on meedikeskusel väike auguke, kus sees peitub mikrofon.

Kolmandaks oleks nutitelefoni meediakeskuse juurde vaja, sest interneti kasutamiseks on põhiliselt ainuke võimalus tekitada nutitelefoni mobiilse andmesidega WIFI kuumkoht ning alles nii saab meediakeskus internetti minna.

Üks kasulik rakendus on Torque Pro. Lühidalt öeldes selle abil saab näha reaalajas infot kõigilt auto sensoritelt, diagnostikat teha, veateateid näha ja vajadusel kustutada, erinevaid kiirendusi mõõta ja palju muud, mille jaoks varem pidi teenindusse minema.

Selleks, et see töötaks, on vaja auto diagnostikapessa (OBD2) Bluetooth-adapter ühendada.

JOYINGi meediakeskust pole just kõige lihtsam paigaldada. Kindluse mõttes lasime selle spetsialistidel ära ühendada. Rooli nuppe saab ilusti programmeerida ja ei ole vaja eraldi vahemoodulit nagu paljudel tuntud brändide toodetel.

Komplektis on enamik vajalikest kaablitest olemas, aga konkreetse Subaru jaoks oli vaja soetada juurde paarieurone adapter, et säilitada auto originaalpistik.

Foto: tehnikapilk.ee

Kokkuvõte

Kokkuvõtvalt on tegu väga hea seadmega, eriti arvestades selle hinda. Helikvaliteet on ilmselt kehvem kui kallite tuntud brändide keskustel, aga tavainimesele piisab sellest täiesti.

Tootel on palju RCA väljundeid, eraldi subwooferi jaoks, sisendid kaameratele, USB pulkadele jne. Väga kasutajasõbralik ja kes enne Androidiseadmega kokku puutunud on, see hätta ei jää.

Negatiivsete asjadena enim häiris alguses pikk käimaminek, sest autos oled harjunud, et nii kui süüdet keerad, hakkab raadio mängima.

Samuti on puudu Androididel tuttav nupp recent apps ja peab menüüdest vajalikke ikoone otsima.

Raadiokanaleid ja mp3-muusikat saab õnneks rooli nuppudelt taustal juhtida ja ei pea teisi ekraanil olevaid äppe sulgema Kõige muuga olen aga rahul. Samuti bluetoothiga hands-free on väga vajalik ja kergelt kasutatav.

***

Plussid:

* Seade töötab üllatavalt hästi
* Soodsaim hind turul
* Kasutusel on üsna uus Android-operatsioonisüsteem
* 16 GB sisemälu
* kaks USB pesa
* Mälukaartide pesad
* Parkimiskaamera ja lisakaamera sisendid
* Ekraan on selge ja terav ning HD-resolutsiooniga
* Komplektis on peaaegu kõik vajalik paigaldamiseks
* Nuppude värvust saab suures ulatuses muuta
* GPS leiab signaali väga kiirelt
* Võimalus ühendada digiboks, et näha reaalajas telesaateid

Miinused:

* Seade käivitub üsna kaua (20-30 s), aga ega nutitelefonidki ei lülitu kiiremini sisse
* Toote esipaneeli osa on Euroopa standardmõõdust (2 DIN) veidi suurem, mistõttu on vaja auto raadiopaneel ümber teha
* Raadiolevi pole parim, aegajalt osad kanalid sahisevad korraks
* Ekraanil pole valgussensorit, millega automaatselt taustavalgust reguleerida. Öösel sõites on vähemalt see hea, et raadiokuva on tumedal taustal, samamoodi Waze, ja ei häiri silmi
* Ostes peab arvestama, et lisaks ostuhinnale tuleb maksta tollimaksu, mis antud tootel jäi 50€ ringi.
* Puudub nupp recent apps