Kuidas noor imemees seda teostada kavatseb? Muski ja partnerite asutatud elektrisõidukite firma Tesla Motors lubab nüüdsest kõiki neile kuuluvaid patente ka rivaalidel tasuta kasutada.

Selline heldus on seotud muidugi mehe unistusega elektriautode tööstuse rutulisele arengule kaasa aidata, nii et tavalised autod kaotaksid senise tähtsuse.

Musk tunnistab, et Tesla Motors kogus eelnevalt patente kartusest suurte autotootjate sihtmärgiks muutuda, kes võinuks otsida põhjuseid, et Teslat patentide loata kasutamise ettekäändel kohtusse tirida.

See teema on tehnoloogiamaailmas kahtlemata kuum ja aktuaalne, ka näiteks nutiseadmete tootjad teenivad tohutuid rahasummasid tänu patentidele, mida konkurendid kasutavad (enamasti eelneva kokkuleppe põhjal).

Musk kuulutab uhkusega, et Tesla kiiret arengut on võimaldanud ettevõtte tugevus ja innovatiivne ärimudel, mitte patendisõjad ja litsentsilepped. Ta soovib sarnast edu ka teistele elektriautode valmistajatele.

See ei tähenda siiski, et Tesla esindajad ei pruugi tulevikus kellegagi rivaalidest tüli norida. Muski sõnum kõlas: [Tesla] will not initiate patent lawsuits against anyone who, in good faith, wants to use our technology. Ehk: kui käitud meie lahendustega aumehelikult, jäämegi sõpradeks.

See on muidugi väga subjektiivne, mida lahke pakkuja võib aga aumehelikuks firmadevaheliseks käitumiseks pidada. Ja antud perspektiiv muudabki teema hetkel intrigeerivaks.

Olgu tulevik milline tahes, Musk näitab siiski üles head tahet roosilise tuleviku nimel elektriautode vallas.