Ameerika traktoritootja tahab maailmale tõestada, et tulevikus võib põllutöid teha kõvasti loodussõbralikumalt. Säästva energia jõul töötav põllumajandusmasin (inglise keeles Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery ehk lühendatult SESAM) on hea õnne korral esimene masstootmisse jõudev traktor, mis laotab sõnnikut, künnab põldu ja teeb muid vajalikke töid elektri jõul.

Pariisi näituseni on veel aega, aga üht-teist on John Deere SESAM – traktori kohta juba lekitanud. Traktoril saab olema “absoluutselt massiivne” 150 kWh akupakk – ja siinkohal võrdlebki tootja SESAMi Teslaga. Traktoril on rohkem akut; ja eks ta ole ju suurem ka.

150 kWh akupakiga, millel on võimsust kuni 402 hobujõudu, suudab traktor läbida 55 kilomeetrit, enne kui juhe uuesti masina laadimiseks seina susata tuleb. Aku täislaadimiseks kulub kolm tundi, laadimisstandardist esialgu ei räägita. Võimalik, et ka laadija on suurem kui Teslal. Kas ta ka nii kiire on?

Veel John Deere traktoreid:

Oletame, et see 55 kilomeetrit sõiduraadiust küntakse ära mööda põldu. See tähendaks, et ühe laadimisega suudaks SESAM läbi astuda 1375 hektarit põllumaad (55 km sisse mahub 13,75 ruutkilomeetrit). Kui nii, siis kõlab SESAM põllumehe kõrvadele nagu mahe muusika.

Päriselus peab 55 kilomeetrist jaguma ka põllule jõudmiseks ning eri maalappide vahel sõitmiseks. Ja see 55 km on tõenäoliselt laborirottide peal saadud tulemus, seega, ootame-vaatame ja mõistame John Deere’i, miks ta sõiduraadiust Teslaga võrdlema ei kipu.

Elektritraktorist võiks eeldada, et ta töötab vaikselt. SESAM veenab meid vastupidises: kui tavaline traktor teeb korralikku müra nagu üks suur masin ikka, siis SESAM teeb häält nagu reaktiivmootoriga lennuk. Suhteliselt kõva hääl, ainult lendu ei tõuse…
Loe edasi siit