Heal lapsel mitu nime – kes teab sellist sõiduvahendit tasakaaluliikuri nime all, kes aga tasakaalusõidukina või tasakaalulauana. Hipimad võivad seda hoopis kutsuda tasakaalukulguriks või hõljuklauaks (inglisekeelne algne termin ju hoverboard), kirjutab Photopointi ajaveeb.

Igatahes – kirju nimevaliku taga peitub kohati veel suurem tootevalik ning päris uues kaubagrupis on paljudel meist orienteerumine raskendatud. Just seetõttu vaatame natuke lähemalt erinevate mudelite võimekust ja parameetreid.

Rattamõõt

Tasakaaluliikurite välimäärajas on esimese erinevusena välja toodud just rataste mõõt (tollides).

Siinkohal saaks üldistada, et suuremate ratastega seade on üldjuhul võimsam ja mugavam kasutada. Seda mitmel põhjusel – 10″ ratastega seadmete juures kasutatakse juba õhkkumme, mis teeb õues auklikematel teedel liikumise mugavamaks ja väiksematest takistustest üleveeremise võimalikuks.

Kes linnas liikunud, teab, kuidas teedeplaneerijad vaat et kiusu pärast nii jalgratta- kui ka kõnniteedele igasuguseid äärekive jalgu jätavad. Suuremad rattad tulevad neist kergemini üle.

Samas ega's väiksemad rattad seetõttu halvad ole – väiksemat seadet on mugavam kaasas kanda ning need on siseruumides sobivam lahendus.

Suuremate ratastega (8-tollised ja 10-tollised) tasakaaluliikurite suureks eeliseks on ka see, et nende juhtimine on täpsem – kui väiksematel seadmetel jääb juhtimise kalle 15° juurde, siis suurematel on see 20° peal. See omakorda võimaldab kiirust ehk edasikulgemist täpsemalt korrigeerida.

Foto: tootjad (montaaž: Photopointi ajaveeb)

Kandevõime

Maksimaalne kandevõime on nendel seadmetel laias laastus sama – 120 kg. Ainsa erandina Photopointis olevate tasakaaluliikurite seas on GoBoard 6,5″ mudel, mis lubab edasi viia kuni 100 kg raskust koormust.

Viimane erineb teistest veel sellega, et maksimaalne liikumiskiirus on ainult 10 km/h võrreldes teiste mudelite ~15 km/h tippkiirusega ning laadimisaeg 1-2 tunni asemel hoopis kuni 3 tundi. Samas on aku vastupidavus kõigil suht sama, lubades ühe laadimisega läbida kuni 20 km.

Ilmastikukindlus

Kõikidel mudelitel Photopointis on sama ilmastikukindlus, vastates IP54 tasemele – tolm ja veepritsmed tasakaaluliikurite tööd ei mõjuta.

Siiski soovitame 6,5″ ratastega mudelit jätta pigem siseruumides kasutuseks just seetõttu, et Eesti teedel olevatesse löökaukudesse võivad väikesed rattad täitsa ära kaduda.

Bluetoothi tahad?

Üheks erinevuseks on ka see, et osad mudelid on varustatud Bluetooth-ühenduse ja kõlariga – see omakorda võimaldab kulgemise ajal lasta jalge all olevate kõlarite kaudu lemmikmuusikat.

ekraanitõmmis (Photopointi ajaveeb)