Suur osa kaasaegseid autosid annab juhile teada, kui on aeg pöörduda hooldusse. Mõistlik on teatud asju aeg-ajalt ka ise üle kontrollida, et mitte seista autoteeninduses ootamatute probleemidega silmitsi. Enne pikemat teekonda tasub igal juhul teha n-ö “nulliring” ja veenduda, et kõike vajalikku on piisavalt ja iga asi autos on omal kohal.

1. VEDELIKUKONTROLL Kõige lihtsam on klaasipesuvedelikuga: talve hakul tuleb suvine pesuvedelik vahetada talvise vastu, paagi tühjenedes pesuvedelikku lisada. Ka saab igaüks hakkama mootori õlitaseme kontrollimisega (auto kasutusjuhendi vastav peatükk). Enne pikemale talvepuhkusele sõitmist on mõistlik üle vaadata ka jahutusvedeliku ja pidurivedeliku nivood (taas kasutusjuhend abiks!).

2. TULED, KLAASID Soolatatud teed ja paar soojakraadi muudavad moodsa auto kaamerad töövõimetuks või vähendavad nende “nägemisraadiust”. Enne iga sõitmaasumist tuleks kaamerasilmad pehme lapiga üle käia ning kontrollida sensorite korrasolekut.

Järgmisena tuleks üle vaadata klaasipuhastajad ja laternad ning need puhastada kogunenud sodist ja tolmukihist.

Autosse istudes võiks pehme kuiva fliislapi või “nahaga” (peamine, et ei oleks ebemeid) üle käia nii tuuleklaasi sisekülje kui kõik ülejäänud aknad. Ettevaatust tagaklaasiga, mille soojendustriibud võivad kõvemal kohtlemisel viga saada!

3. TEADMISTE KONTROLL Võib tunduda jabura soovitusena (eriti kui autol on automaatne lähi- ja kaugtulede ümberlülitamise süsteem) üle kontrollida oma teadmised tulede osas: millises lüliti asendis süttivad auto tagatuled, millises esituled? Kust käivad peale esimesed ja tagumised udutuled?
Loe edasi siit