Uuest aastast ootab B-kategooria juhiloa taotlejaid ees mitu uuendust. Näiteks peaks ministri allkirja ootav B kategooria eksamineerimise määruse muudatus edaspidi looma võimaluse minna riiklikule sõidueksamile oma autokooli autoga.

Ja veel näiteid muudatustest: senise “sul on kaks katset” asemel hakkab sõidueksamil tooni andma ajalimiit (3 harjutust 10 minuti jooksul sooritatud) ning kohustuslike sõidutundide arvu tõstetakse 8 tunni võrra 30ni.

Nii sõidu- kui ka teooriakesam muutuvad lihtsamaks, eksamiküsimustest roogitakse välja liiga keerulised (mida iganes see siis tähendab!), teooriaeksamile pääseb aga senisest kiiremini.

Suures piiris tundub see kõik nagu helesinine unistus kuni hetkeni, mil ajakirjanik hakkab tegema arvutusi. Kui vaadata kohustuslike sõidutundide arvu – 22 asemel 30ni – võib senise õppe maksumusele need 8 tundi ju ometigi juurde liita, eks ole.

Hind ei tõuse, kvaliteet küll

Eesti hetke üks kuumemaid sõiduõpetajaid, autokooli Autosõit OÜ juhatuse liige Indrek Madar purskab telefonis loo peale tuld ja tõrva ja soovitab huultelt lugeda: “Neid õpilasi, kes piirduvad vaid kohustuslike tundidega, on kaduvväike osa. Kõik tahavad eksamil läbi saada ja liikluses hakkama saada. Sellepärast kasutataksegi võimalust kohustuslikust rohkem teha. On alati kasutatud! ” ütleb ta.

“No mis hinnatõusust te räägite ja rahvast hirmutate!? Täna on Autosõit OÜ s Tallinnas õppivate inimeste keskmine sõidutundide hulk 30,46 (just praegu kontrollisin andmebaasist), sellele lisanduvad erikoolitused -pimeda-, libedakoolitus ja vabatahtlikut juurde võetud sõidutunnid peale autokooli lõpetamist ja enne riikliku eksamit,” on Madar hämmeldunud.

“Miks te külvate paanikat ja hirmutate inimesi!?” küsib ta uuesti. “Juhin siinjuures tähelepanu, et näiteks Norras soovitatakse enne riiklikule eksamile minekut läbida 5000 ( viis tuhat! ) kilomeetrit. Minu teada Hollandis näiteks polegi riiklikult määratud sõidutundide arvu, aga liikluskultuuriga on neil – teate küll, kui kade hakkab! Ja sarnaseid näiteid võib veelgi tuua. Kõik on ju õppuri huvides!”

Indrek Madar selgitab, et sõidutunnis sõidetakse keskmiselt ca 20-25 km. 30 tunniga läbitakse järelikult umbes 600-750 km. See viimane on võrdluseks Norra nõudmistele.

“Ajakirjanikud võiksid vahelduseks teha teistmoodi arvutusi ka – uuel aastal peaks riigikassasse kõvasti raha tulema autokoolide makstud maksude arvelt. Sest miskipärast on seni olnud nii, et kohustuslikud tunnid lastakse raamatupidamisest läbi, aga need lisaks võetud… tehakse suurelt jaolt vist tasuta ja kuskile kirja ei lähe.”

Viimane lause oli öeldud kerge irooniaga. Miks siis hind ikkagi ei tõuse, kui kohustuslike sõidutundide arv kasvab? “Juba täna sõidetakse meie koolis rohkem kui uues määruses väidetavalt nõutud. Seega määruse muutmise tõttu hinnad ei kasva!” võtab Madar kokku.