Liikluskindlustus hüvitab parklas toimunud plekimõlkimised

Kui avastad poest tulles, et Sinu sõidukile on parklas sisse sõidetud, siis on tegemist liiklusõnnetusjuhtumiga. Parklas toimuvad plekimõlkimised on tavapärane nähtus, kuid sageli on üllatav, et autouksega teisele sõidukile tekitatud kahjustus on samuti hüvitatav liikluskindlustuslepingu alusel. Parklad ei erine tavapärasest liiklusest ning ka seal kehtivad samad reeglid, mis mujal liikluses.

Kui on teada kahju tekitaja, siis hüvitatakse kahjud liikluskindlustuslepingu alusel. Oluline on juhtum fikseerida ja esimesel võimalusel kindlustuse poole pöörduda. „Pöörduda võib nii enda, kui süüdlase kindlustusseltsi,“ kommenteerib IIZI liikluskindlustus.

Tekitades ise avarii, näiteks sõites otsa liiklusmärgile, postile või teepiirdele, kui kahju kannatajat ei ole võimalik kindlaks teha, tuleks teavitada politseid. Juhul, kui sõitsite otsa teisele sõidukile, oodake kannatanu saabumist ning täitke liiklusõnnetuse blankett. Kui aga ootamine venib, tuleks teist osapoolt teavitada kindlasti politsei vahendusel.

Kaskokindlustus aitab, kui süüdlast ei ole võimalik leida

„Kui süüdlane on lahkunud ning sündmuskohas puuduvad turvakaamerad ega leidu tunnistajaid, siis ei ole kahjuks võimalik juhtumit liikluskindlustusega hüvitada,“ nendib IIZI kindlustuse esindaja.

Sellises olukorras pakub leevendust vaid sõlmitud kaskokindlustus, mis aitab Sul enda auto korda teha. Tasuda tuleb vaid kindlustuslepingus kokkulepitud omavastutus. Ettenägelikud autojuhid on kindlustanud ka selle summa eraldi omavastutuskindlustusega, mida saab kaskokindlustust tehes juurde valida.

Kaskokindlustuse puudumisel tuleb aga remondikulud endal kanda. Kui juhtub, et hiljem suudetakse süüdlane siiski tuvastada või ta leiab ise tee politseini, siis on kannatanul õigus ka omavastutuse osa süüdlase kindlustusseltsist välja nõuda.

Kasulikud nipid sõidukiga parkimisel:

Kontrolli sõidukit enne parklast lahkumist

Sageli avastatakse sõidukilt mõlgid või täkked liiga hilja ja siis on keeruline tuvastada, kus kahju juhtus või kes selle põhjustas. Väiksemad kahjustused, näiteks uksetäkked või kriipsud võivad jääda ka kaskokindlustuse puhul alla omavastutuse piiri ning sõidukijuhi kanda.

Parkimiskohta vali teadlikult

Suuremates kaubanduskeskustes on nii väliparklad, kui ka parkimismajad varustatud valvekaameratega, seega võib neist abi olla, kui oled teadlikult valinud parkimiskoha, mis jääb kaamera vaatevälja. Sellest on abi, kui Sinu pargitud sõidukit on kahjustatud ning põhjustaja lahkunud aga ka muude vaidluste puhul. Näiteks, kui kaks sõidukit parklas samaaegselt tagurdavad ja nii avarii tekitavad ja hiljem ei ole autojuhid ühel meelel.