Vilnius-Genf keskmine kütusekulu 3,62 l/100 km
• Kogu reisi pikkuseks üle 5000 km
• Üle 5 l/100 km oli autost raske välja pigistada

Miliuse eesmärgiks oli pikemal distantsil katsetada, kas Honda Civicu lubatud keskmine kulu 3,6 l/100 km vastab tõele või mitte? Ja nagu selgus, siis vastab küll ja vägagi täpselt: etapi Vilnius-Genf läbis ta kütusekuluga 3,62 l/100 km.

Kusjuures tingimused polnud sugugi ideaalsed: Vilniusest startis ta varahommikul tõsise lumetormiga, kus hommikused teed olid veel sisuliselt lahti lükkamata.

Poolel teel Saksamaal istusid autosse ka kaks reisikaaslast koos pagasiga, ehk auto oli ka korralikult koormatud.

Lisaks oli auto sisuliselt uus, ehk sõitnud oli ta enne starti vaid mõnisada kilomeetrit. Sõidustiili kohta kostis Milius, et ta ei teinud midagi väga erilist, a'la mõne veoki tuules sõitnud vms. Alati kasutas ta võimalusel teist rada, selle puudumisel tegi möödasõite nagu ikka.

„Loomulikult alateadvuses ma kogu aeg mõtlesin kokkuhoiule, ehk üle 110 km/h ma ei sõitnud, auto oli pidevalt Eco-režiimis, hoidsin mootori pöördeid võimalikult madalal, ehk jälgisin elementaarseid säästliku sõidu reegleid. Kuid seda ma teen ka igapäevaselt oma autoga sõites,“ tunnistas Milius.

Tagasiteel ta aga enam tagasi ei hoidnud. Saksa kiirteedel oli pidevalt peal ca 180 km/h ja ka tavaoludes kasutas agressiivsemat sõidustiili.

Keskmiseks kuluks sellise sõidustiili juures sai ta 5 l/100 km. Kokku kulutas ta edasi-tagasi sõidule keskmiselt 4,5 l/100 km, kuna tagasi ei sõitnud ta otse, vaid enam kui 1000 km ringiga.

„Minu järeldus on küll selline, et Honda lubatud 3,6 l/100 km on täiesti reaalselt saavutatav, kõik on kinni vaid juhis endas. Kui juht ei mõtle säästlikule sõidustiilile, siis ei saagi tulla mingit tulemust,“ nentis Milius, keda üllatas agressiivse sõidu tulemus ehk enamgi. „Mina ei suudaks küll sellest autost enam oluliselt kõrgemat kütusekulu välja pigistada.“

Erinevate etapisõitude osas on Milius äärmiselt kogenud: ta on sõitnud ihuüksinda 11 päevaga Lissabonist Vladivostokki, teinud 25 päevaga tiiru peale kõigile 15-le endisele Nõukogude Liidu vabariigile jne.

Muuhulgas omab ta kahte Guinesssi rekordit: üks selles, et ta on kõige kiiremini läbinud vahemaa Euroopa põhjapoolsemast punktist lõunapoolseimasse, samuti omab ta rekordit tagurpidi sõitmises. Nimelt läbis Milius möödunud aastal Klaipeda lähedal tagurpidi sõites 360 km.