Ikea söögikohtades ülejäävatest toidujääkidest saab edaspidi loodusele sõbralikku biogaasi. See algatus on seda toredam, et Eestiski populaarse kaubamaja projekt on läbi mõeldud tervik: kõik lihapallid ja kastmeriismed töödeldakse ümber ja neist saadud biogaasi saab tankida Ikea poodide juures.

Esimene niisugune gaasitankla on avatud Gasumi tanklas Espoos. Tanklas pakutakse nii maagaasi kui ka biogaasi. Ikea eesmärgiks on lähiaastatel luua gaasitanklad ka oma teiste kaupluste juurde kõikjal Soomes.

Aastaks 2020 pool autodest taastuvkütusel

Ikea hinnangul saaks toidujäätmetest toodetava biogaasiga terve aastajagu sõita 25 keskmise kütusetarbega gaasikütusel sõidukit. See number tundub küll pisike, aga on Soome mõõtkavas arvestatav panus üleriiklikku taastuvkütuste kampaaniasse.

Soome keskkonna- ja energiaministri Kimmo Tiilikaineni sõnutsi on eesmärgiks, et Soomes oleks 50 000 gaasikütusega sõidukit aastaks 2030 ja saavutada aastaks 2020 taastuvenergia kasutusmääraks enam kui 50 protsenti.

Ikea kavatseb vähehaaval viia gaasi-, elektri- või muudele keskkonnasõbralikele kütustele nii Ikea bussid kui ka oma Soome töötajate kasutuses olevad sõidukid.

Loe edasi Acceleristast!