Poistel (Erki Laur, Kristjan Luts, Tanel Soosaar ja Meelis Tammemägi) on pikemas perspektiivis kavas luua aastaringselt avatud tehnikamuuseum asukohaga Tallinna kesklinnas, hooajaline näitus Rotermanni kvartalis on vaid esimeseks sammuks sel teel.

Tehnikanäituse väljapanekus on esikohal nõukogude ajal tsiviilkasutuses olnud mootorrattad ja sõiduautod, kuid välja on pandud ka militaarsed sõiduvahendid ja veesõidukid. Linnalahingu simulatsioonis on soomukid BTR ja BRDM, samuti Nõukogude sõjaväe veoautod GAZ 65 ja ZIL 157 ning maastikuauto UAZ erinevad modifikatsioonid. Lisaks turgutab nostalgiasoont nõukogudeaegne taksopeatus, kus pargivad Volga-taksod ja bensiinijaam miilitsa „sidruniga". Janu aitab kustutada kollane kaljavaat, kust on võimalik ka lahtist kalja osta.

Esemelist väljapanekut toetab videoprogramm. Ning mis kõige põnevam - osa eksponaate on mõeldud ka lähemalt uurimiseks, külastajatel on lubatud sisse istuda või kapotikaane alust lähemalt uurida. Nii on taas võimalik katsetada müsteeriumit - kuidas ikkagi mahtus Zaporožetsisse 5-liikmeline perekond koos seenekorvide ja Pontuga. Lisaks on võimalik tellida ringkäik asjatundliku giidi juhtimisel või istuda Volga-taksosse ja teha üks tiir linnas.

Kuidas näitusepaik üles leida?

Tehnikanäitus asub Hobujaama tänavale seinaks olevas Rotermanni elevaatorihoones sissepääsuga Ahtri tänavalt. Koos ülevaatega nõukaaegsest tehnikamaailmast saab külastaja ka erakordse arhitektuurielamuse, sest arhitektuurimälestisena hoitav elevaatorihoone on Eesti tööstusarhitektuuri üks silmapaistvamaid, huvitavamaid ja väärtuslikumaid esindajaid.

Rotermanni tööstuskvartali kõige suurejoonelisema hoone ehituslugu algas 1900. aastal, 1904. a. sai elevaator kõrgust juurde (arhitekt: E. L. Christoph) ning 1930. a. ehitati viljaelevaator põhjalikult ümber. 1930. aasta viljaelevaatori eksterjöör on säilinud suuremalt jaolt muutumatul kujul käesoleva ajani. Elevaatorihoone kõrgus 24 m on ka Rotermanni kvartali uusehitiste kõrguspiiranguks.

Nõukogude tehnika näitus Rotermannis on avatud 15. septembrini kell 9.30 kuni 21.00. Pileti hind 75 krooni, allameetrimehed tasuta.