Novembri alguses vaid mõne päeva avatud ühekordsel näitusel avaneb esimest korda võimalus uudistada ühtekokku neljateist ainulaadset ja ajastutruult taastatud reisibussi. Huvi toimuva vastu võiks õhutada seegi, et väljapanek on kõikidele külastajatele täiesti tasuta.


Eesti Bussiajaloo Seltsi eestvedaja Tõnu Piiburi sõnul on bussikollektsioon erakordne, sest on praktiliselt ainuke maailmas, mis on ka töökorras ja sõidukõlbulik. “Need reisibussid on kollektsionäärid üle maailma kadedaks muutnud, sest oleme suutnud taastada vähemalt kaks maailmas ainukesena säilinud eksemplari,” rääkis Piibur teiste riikide bussihuvliste tagasisidest ja lisas, et kunagi varem ei ole sellist tervikkollektsiooni avalikkusele esitletud.

Ainulaadsetest bussidest on näitusel veel näiteks oma valmimise ajal hellitavalt maanteede kuningaks kutsutud luksusreisibuss ZIS-127, mis on samuti ainuke säilinud eksemplar kogu maailmas. “Eestlased ei ole võib-olla harjunud, et meil on maailmale pakkuda midagi erakordset, mida see bussikollektsioon kindlasti on. Selle tunnistuseks on ka Tallinnasse saabuvad väliskülalised nii Soomest, Rootsist, Norrast kui ka Venemaalt,” ütles Piibur ja lisas, et kollektsioonile ei ole võimalik külge riputada hinnasilti, sest maailma ainueksemplarid on hindamatud.