Eile märkasin liikluses üht uut E-klassi Mercedest, milles istuski puhtjuhuslikult Edgar Savisaar ise, karvamüts kenasti peas. E-klassi Mersu on oma klassi levinumaid luksussedaane ning öeldakse, et kui keegi selle kunagi soetanud on, hakkab selle iga uus põlvkond käima justkui otsekorraldusega.

Nii et linnapea ametiautovärskenduses pole selles mõttes midagi kummalist, sõitis ta ju ennegi sama tüüpi masinaga. Millisega ta aga tegelikult oleks võinud mulle eile vastu vurada, milles tema nägemine oleks tekitanud pigem rõõmu kui ohkama pannud?

Savisaare uus auto on Mercedes-Benz E350 CDI BlueEFFICIENCY 4Matic. Sellel on 3-liitrine 231 hj V6 diiselmootor ja nelikvedu, automaatkast ning terve kohvritäis viimase sõna järgi tehtud ja suuresti mittevajalikke elektroonilisi lisaseadmeid. Nii et linnapea eelistas mugavust ja võimast, ent säästlikku mootorit.

Peaaegu samade näitajatega, ent hoopis soodsam esindusauto on viimane Škoda Superb. See on tõesti kena, ruumikamgi kui E-klassi Mercedes ning pakub koguni kahe siduriga automaatkasti. Nelikveo ja automaatkastiga kombinatsioonis tuleb minna küll 3,6-liitrise 260 hj V6 bensiinimootori peale, ent see pole eriti ökonoomne ning on üleliia võimas ka. Ega Savisaar plaani ju ometi kiiruskatseid sooritama hakata?

Tahtmata teha reklaami, vaid nentides, et see suur Škoda on täna turul lihtsalt soodsaim ja kõige mõistlikum limusiin, oleks Savisaarele passinud mudel Superb 2.0 TDI CR DSG DPF. Selle 170 hj diiselmootori keskmine kütusekulu on 6,1 l/100 km ning hind tavakodanikule alates vaid 397 900 kroonist! Luksuspaketiga varustatultki üksnes 469 900 kroonist, mida on tänasest meeri-Mersust poole vähem. Ning kindlasti oleks Škodade maaletooja teinud linnapeale superpakkumise.

Taolisega, õigemini selle eelmise põlvkonna mudeliga liikus minu mäletamist mööda ringi tol ajal ministriks olnud Meelis Atonen. Kusjuures vana Superb polnud uuega võrreldes pooltki nii esinduslik. Uus Superbiga võinuks vabalt sõita ka Savisaar. See oleks andnud teistelegi üliluksusautosid kasutavatele poliitikutele otsustavalt eeskuju!