Eesti liikluskindlustuse registrisse jõudis mullu 35 400 Eesti sõiduki põhjustatud kindlustusjuhtumit, neist 32 200 Eestis ja 3200 välismaal.

Juhtumite arv kasvas 2016. aasta omaga võrreldes 100 võrra, kahjunõuete summa oli 52 miljonit, mis on kolm miljonit rohkem kui 2016. a.

Liikluskindlustuse Fondi juhatuse liikme Andres Piirsalu hinnangul oli möödunud aasta liikluses kooskõlas üldiste arengutega majanduses ja ilmastikus.

„Kui ilmastiku mõju kindlustusjuhtumite sagedusele oli mullu võrreldes varasemate aastatega tagasihoidlik, siis majanduskasv lükkas üles liiklustihedust, mis omakorda tõi kaasa kindlustusjuhtumite püsivalt kõrge taseme.

Kahjunõuete summa suure tõenäosusega veel kasvab, kuna raskemad juhtumid on alles menetluses ja võrreldes eelmise perioodiga on keskmine kahjunõude suurus üldise hinnatõusu taustal samuti suurenenud,“ ütles Piirsalu.

Parkimisjuhtumite osakaal kõigist õnnetustest oli 2017. aastal 37%, mis on 2016. aastaga võrreldes samal tasemel. Enamik parkimisõnnetustest juhtusid parkimiskohal manööverdamisel.

Viiendik Eestis juhtunud liikluskindlustusjuhtumitest põhjustati ees liikuvale või peatunud sõidukile tagant otsa sõites.

Reastumisel kahjustati kõrvalreas liikuvat sõidukit 6% juhtumitest ja 5% õnnetusi põhjustati teedel-tänavatel tagurpidi liikudes, jättes välja parkimisjuhtumid.

Seitsmes maakonnas toimus liikluskindlustuse juhtumeid mullu rohkem kui tunamullu. Üle 10% kasvas juhtumite arv Jõgeva ja Saare maakondades. Kaheksas maakonnas juhtumite arv vähenes, rohkem kui kümnendiku võrra vähenes Põlva, Lääne-Viru ja Järva maakondades.

64% õnnetustest juhtus Harju maakonnas. Viimastel aastatel on Harjumaa osakaal tasapisi kasvanud: 2016. aastal juhtus 63% ja 2014. aastal 62% kõigist juhtumitest Harjumaal.

Mullu liiklusohtlikem koht oli Ülemiste keskuse parkla, kus toimus aasta jooksul 162 liikluskindlustuse juhtumit kogukahjuga 170 000 eurot.

Enam kui 100 juhtumit sündis mullu veel Rocca al Mare kaubanduskeskuses ja Järve Keskuses Tallinnas ning Lõunakeskuses Tartus.

Kõige ohtlikum ristmik oli mullu Riia ring Tartus 160 liikluskindlustuse juhtumiga, mille kahjunõudeid oli kokku üle 200 000 euro. Võrreldes 2016. aastaga on Riia ringi juhtumite arv kasvanud rohkem kui kolmandiku võrra.

Enam kui 200 000 eurose kahjuga olid ka Sõpruse puiestee ja Tammsaare tee ristmik ja Tammsaare tee, Järvevana tee ja Pärnu maantee ristmik Tallinnas.

Liiklusõnnetuste arvu kiire kasvu poolest paistsid silma Tammsaare tee ja Tondi tänava ristmik, Akadeemia ring ning Narva maantee ja Jõe tänava ristmik.

Võrreldes 2016. aastaga vähenes kõige enam Haabersti ristmiku juhtumite arv, tunamulluse 144 juhtumi asemel toimus seal mullu 76 liiklusõnnetust.

Võrreldes ülemöödunud aastaga oli vähem juhtumeid ka Tartu maantee ja Liivalaia tänava ristmikul ning Ahtri ja Lootsi tänava ristmikul.

Ligi pooled ristmikel aset leidnud õnnetustest olid tagant otsasõidud. 16% juhtudel toimus kokkupõrge ristuval teel liikujaga, 15% juhtumitest toimus reastumisel ja 4% ristmikuõnnetustest põhjustas tagurpidi liikuja.