Circle K mootorikütuste kategooriajuht Ivo Popp tuletab meelde säästliku sõidu nippe, mis aitavad säästa raha teistele suvistele rõõmudele.

Planeeri oma sõite

Mõtle, millist teed kasutades jõuad soovitud sihtkohta kõige säästlikumalt. Sõitude planeerimiseks on palju nutikaid abivahendeid, millest popimaid on mobiilirakendus Waze, mis arvestab trajektoori, ummikute, teetööde, õnnetuste ja teiste teeoludega.

Alati pole kõige lühem tee kõige ökonoomsem, sest ummikus või teetööde taga passimine kulutab kütust ja aega.

Kontrolli rehvimustrit ja rehvirõhku

Rehvide kokkupuutumisel maapinnaga tekib hõõrdumine. Mida suurem on hõõrdumine, seda rohkem energiat ja seeläbi kütust on vaja selleks, et autot edasi viia.

Sõltuvalt rehvi mustrist ja koostekvaliteedist erineb ka kütusekulu, seega veendu, et rehvid vastaks autotootja soovitustele ja uuri müüjalt konkreetsete rehvide kütusekulu kohta.

Lisaks on oluline kontrollida regulaarselt rehvirõhku. Soovitusliku rehvirõhu leiad oma auto hooldusraamatust. Kui see on juba 0,2 bari võrra madalam kui autotootja soovitab, kasvab kütusekulu ca 1% võrra.

Sõida sujuvalt ja hoia pikivahet

Eri uuringud näitavad, et agressiivne sõidustiil suurendab kütusekulu kuni 40% võrra. Kui läbisõit on näiteks 15 000 kilomeetrit aastas, võib see tähendada enam kui 500-eurost lisakulu kütusele.

Seega võiks nii linnas kui ka maanteel vältida äkk-kiirendusi ja pidurdusi ning hoida pikivahet. Pidev sõelumine reeglina märkimisväärset ajavõitu ei anna.

ekraanitõmmis

Konditsioneeri kasutamine

Lisavarustus teeb sõidu mugavamaks, aga konditsioneeri, istmesoojenduse ja teiste elektriliste seadmete kasutamine mõjutab kütusekulu.

Loomulikult on palaval suvepäeval konditsioneer asendamatu, kuid kütuse kokkuhoidmiseks on mõistlik see nt sombustel päevadel välja lülitada.

Kindlasti tuleb konditsioneeri kasutades autoaknad kinni hoida, vastasel juhul jahutad oma rahakoti arvelt välisõhku.

Vabane kasutust lisaraskusest

Eemalda pakiraamid, suusaboksid ja jalgrattahoidjad, kui neid parasjagu ei kasuta. Kõlab uskumatult, aga niimoodi säästad kütuselt kuni 20%.

Mida raskem on auto, seda rohkem vajab see energiat, et edasi liikuda. Seega pole tarvis pakiraami, suusaboksi või jalgrattahoidjat aasta läbi kaasas kanda, samuti pole põhjust kuhjata auto pagasiruumi ebavajalikke raskeid esemeid.

Kasuta kvaliteetset kütust

Kui kütusehinnad on eri müüjate juures samad, siis on mõistlik tankida kohas, mille puhul oled kindel, et saad sama raha eest rohkem.

Kvaliteetsesse kütusesse on lisatud lisaaineid, mis parandavad mootori tööd ja vähendavad kütuse kulu, näiteks miles-kütustega sõites säästad kütusekuludelt kuni 3 protsenti.