Islandi Grímsvötni vulkaani purse on küll väga võimas, ent ei tekitanud samasugust kaost lennutranspordis kui see, mis kaasnes Eyjafjallajökulli mulluse purskega. Eksperdid kinnitavad, et seekordses purskes tekkinud aines moodustab suuremaid teri, mis langevad atmosfäärist maapinnale palju kiiremini.

Ent on ikkagi abrasiivsed ehk siis kriimustavad ja kahjustavad pindu, millele langevad. Mistõttu on autotootjad ja autodele kõiksuguste hoolduskaupade pakkujad genereerimas hulka juhiseid, kuidas oma neljarattalist sõpra vulkaanilise tuhateki tekitatavast potentsiaalsest jamast päästa.

Otsa tegi lahti autode hoolduseks vahendeid tootev Autoglym, mis pakub välja nii vahendeid endid kui ettevaatusabinõusid, mis kehtivad seda olulisemalt, mida lähemal teie auto Islandile on, kuna seda suuremate tükkidena sajab alla ka tuhkollus:

- leota auto küljest kõik seda kattev mustus lahti;
- šampooniks kasuta nautraalse pH-tasemega autošampooni;
- klaasipuhastite käivitamisel ole eriti ettevaatlik, et need tuuleklaasile ladestunud tuhaga klaasi ei kahjustaks;
- kõiki kummist valmistatud autodetaile puhasta spetsiaalse kummipuhastusvahendiga, mitte lihtsalt märja lapi või muu sellisega, mis tuha lihtsalt materjali sisse seda kahjustama hõõrub;
- ning mis peamine – pese oma autot hoolikalt ja õrnalt sagedasti kuni vulkaaniline tuhk on täielikult hajunud ning selle lisaladestumie ohtu pole.

Nii et kui oled hetkel näiteks Suurbritannias või su auto seisab pikemalt aega piirkonnas, mille kohal vulkaaniline tuhk kollitab, tasub seda puhtaks tehes olla sel korral eriti ettevaatlik, et masina viimistlust ning kummidetaile mitte kriimustada ega hävitada.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!