Sellepärast tasub enda autot tähelepanelikumalt vaadata ja kuulata ka hoolduste vahelisel ajal. Loomulikult on mehhaanikud esinduses need, kes kõige paremini oksavad erinevaid vigu leida ja parandada, kuid on palju olulist, millele saavad tähelepanu pöörata ka autoomanikud ise.

Kõrgendatud tähelepanu tuleb oma autole osutada just kevadel. Talvel on nii ilmastiku- kui ka sõiduolud küllaltki ekstreemsed ning see jätab reeglina oma jälje ka autole. Eriti just veermikule, sest kuigi meie teed ei ole peegelsiledad ka soojal ajal, on nad tänu jääle veelgi ebatasasemad talvel. Sellepärast on just kevad see, mil veermikus ilmnevad lõtkud ja kolinad. Näiteks võib olla purunenud veovõlli kumm. Selle kummi vahetus ei ole iseenesest kallis, kuid kui sellele õigel ajal tähelepanu ei pööra, võib vajada vahetust juba veovõlli ots. Selle protseduuri teeb aga kordades kallimaks ainuüksi varuosa hind, nii et kasulik on minna teenindusse ja lasta auto veermik üle vaadata juba siis, kui ilmnevad esimesed kolinad või teised imelikud hääled.

Lisaks veermikule tasub kevadel tähelepanu pöörata ka kõigele sellele, mis puudutab ohutust. Ehk siis piduritele ja nähtavusele. Tundub küll, et nüüd kui päevad lähevad pikemaks ja ka päikest on rohkem näha, ei ole nähtavus oluline. 

Konkreetne fakt on aga see, et ilmamuutus mõjutab liiklusohutust. Madal päike on ohtlikum kui libe tee, nii et kindlasti on asju, mida tasub silmas pidada enne, kui talvesõidumüts suvesõidumütsi vastu vahetada.

Tähelepanu tasub pöörata esiklaasile. See on detail, mida ei pea kaua otsima ning mis on ohutuse seisukohast ülimalt oluline. Sageli juhtub, et talvel tekivad sinna kulumisjäljed ja täkked. Madala päikesega on need eriti hästi näha ja võivad oluliselt sõitu segada. Kui nad tõesti segavad, siis on odavam terve esiklaas välja vahetada, sest kui autost välja ei näe, on õnnetused kerged tulema.

Hoolitseda tasub ka kojameeste eest, sest talv on kojameeste jaoks eriti ränk. Need kraabitakse jääga ära ning vahelduv temperatuur vigastab nende kummiosasid. Sellepärast on kevad õige aeg, et kojamehed välja vahetada!

Kui juba auto ees askeldada, siis on peaaegu kohustuslik vaadata üle ka kõikide kapoti all olevate vedelike tasemed. Selles, et klaasipesuvedeliku paagis on talvine pesuvedelik ei ole midagi hullu. Tühjaks seda pumpama ei pea. Las ta seal olla ja kui paak tühjaks saab peab vaid suvist klaasipesuvedeliku peale valama. Veidi hoolikamalt tasuks aga vaadata piduri- ja jahutusvedeliku taset.

Üheks oluliseks komponendiks, mis mootorit töös hoiab on loomulikult õli. Õlide puhul tasub silmas pidada nii seda, mitme kilomeetri tagant õli vahetati, kui seda, mitu aastat tagasi seda tehti. Nimelt kõik vedelikud imavad endasse aastatega niiskust ning läbi selle kaotavad enda omadusi. Sellepärast on lisaks läbisõidule oluliseks kriteeriumiks, millal õli vahetada ka aasta, millal see viimati vahetatud sai.

Õli ja ohutuse seovad ühtseks tervikuks pidurid. Keemia, mis talvel maanteele puistatakse mõjutab kummidetaile. See poeb erinevate detailide vahelt sisse ja tekitab korrosiooni. Kõige rohkem mõjutab see pidureid, mis võivad hakata kinni jääma. Näiteks jäävad kinni pidurite supportid ehk liugurid. Tänu sellele hakkab auto pidurdusel kiskuma või tekib imelik vilin või muu heli. Sellepärast tasub lasta kevadel auto pidurid üle vaadata ning vajadusel ka supportid lahti võtta ja määrida.

Kevad on ka see aeg, kui vahetatakse talverehvid suverehvide vastu. Paljudel on juba täna suverehvid eraldi ratastel. Siiski tasub nende vahetusega ettevaatlik olla, sest sageli on eelmisel hooajal kadunud nendelt stabiliseerivad raskused. Nii tekib sõites vibratsioon. Selle vältimiseks on mõistlik mitte lihtsalt rehvid ära vahetada vaid viia auto ka teenindusse, kus see üle kontrollitakse ja balansseeritakse. See on väike kulu, mis aitab vältida hoopiski suuremaid probleeme.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et on palju, mida autoomanik saab ise kevadel enda auto juures märgata ka siis, kui korraline hooldus just tehtud. Märksõnaks on siin turvalisus! Märgates enda auto juures mingi imelikku või kuuldes mõnd kolinat-vilinat, tasub viia auto kiirelt teenindusse ja lasta see üle vaadata. Kui te aga seda teha ei jõua ega viitsi, siis valige endale iga aasta uus auto nissan.ee.

Jaga
Kommentaarid