Inglismaal ja Ühendriikides on uuritud põhjalikult liiklusõnnetuste juhtumise põhjusi ning välja on toodud kaheksa asja, mis autosõidul tõeliselt ohtlikke olukordi võivad tekitada, kirjutab Accelerista.com.

Selgub, et lisaks kõrvalistele tegevustele roolis põhjustavad õnnetusi ka igapäevaelu häirivad pisiasjad. Nutune laps, suur aevastus, pissihäda või tühi kõht võivad autojuhi muuta ettearvamatuks ja ohtlikuks nii iseenda, autosviibijate kui ka kaasliiklejate jaoks.

1. Aevastamine

Halfords Autocentres Inglismaal on teinud uuringu, mille kohaselt 2,6 miljonit Ühendkuningriigi autojuhti kinnitas, et nohu või aevastuse tõttu on nad sõidu ajal silmad sulgenud.

Ühendriikides on aevastuse tagajärjel toimunud surmaga lõppenud liiklusõnnetusi. Seetõttu ei tasu seda ohtu alahinnata.

2. Nuttev laps

Oled lapsega autos kahekesi ja ta puhkeb lohutamatult nutma või hakkab lihtsalt jonnima – tegemist on üsna nutuse olukorraga.

Sa ei saa sel hetkel mitte midagi teha, sest sa oled roolis. Muidugi saad sa kiiresti otsida võimalust kusagil peatuda. Aga veelgi parem on teha kõik juba ennetavalt selleks, et vältida võimalikke nutupõhjuseid enne sõitma asumist. Kui võimalik, ära vea väikelast autoga pidevalt ringi.

3. Laulmine

Kui ikka lemmiklugu mängib, siis lihtsalt peab kaasa laulma! Üheskoos on see veelgi lõbusam. Austraalia psühholoogid tegid aastal 2012 kindlaks, et 21 autojuhti vanuses 18-55 ei suutnud ohtlikus olukorras piisavalt kiiresti reageerida just laulmise tõttu.

Niisiis, rooli taga ole tähelepanelik, kuula muusikat, aga laula siis, kui auto on turvaliselt pargitud või kodus... kasvõi vannitoas. Kuigi kindlasti on olemas mõni uuring ka selle kohta, mitu inimest vannitoas end peast sassi on laulnud ja surma saanud.

Vahe on selles, et vann ei sõida mööda tänavat pööraselt pead vehkiva juhiga ringi...