Ülem-Põšma mäemetallurgiatehase toetusel alguse saanud sõjatehnika muuseum, millele hiljem lisandus XX sajandi automuuseum, on nüüdseks paisunud üheks Venemaa külastatumaks ekspositsiooniks. 2017. aastal uudistas suurt sõjamasinate ja nõukogude autode kollektsiooni koguni 214 000 inimest.

2011. aastal tõusis УГМК Vene Föderatsiooni Sõjajõudude Keskmuuseumi filiaali staatusse. 2015. aasta 9. mail (nõukogude Võidupüha) avati siin unikaalne Teise maailmasõja-aegsete nõukogude raudteeruunade näitus.

2015. aasta novembris nimetati Ülem-Põšma sõjamuuseum parimaks sõjamuuseumiks Venemaal ning 2016. aastal valiti see üheksa investeerimisprojekti hulka ja muuseumi omanikke autasustati Vene Föderatsiooni aumärgi ja preemiaga.

УГМК on tuntust kogunud ka omanäoliste jõulupuudega (ehkki Venemaal oleks neid sündsam nimetada vist nääripuudeks): mitmendat aastat järjest muudetakse mõni neljarattaline näituseeksponaat tähelepanuväärseks pühadekaunistuseks.

Tänavu valiti selleks legendaarne “Kopikas”, Žiguli 21011, mis peaaegu algosakesteks lahti lammutati, ehted külge riputati, üles pildistati… ja kohe ka meediastaariks tõusis.

VAZ 21011-st tehtud kuusk

Mis imet siin ikka – kuna Rakvere imetoredad jõuluinstallatsioonid uue linnavalituse nõudmisel ära lõpetati, siis loodus tühja kohta ei salli. Tegelikult aga on Rakvere omanäoline jõulupuu leidnud järgijaid üle maailma alates 2013. aastast, mil see esimest korda keskväljakule üles pandi.

Ka venelastel traditsioon

Ülem-Põšma XX sajandi automuuseumis on traditsiooniks uue aasta eel tõmmata ühele eksponaadile erilist tähelepanu.

Möödunud aastal oli selleks Fordi “lumemobiil”, tänavu VAZ 21011 ehk “Kopikas”. Selle värvitoon, mis kannab nime “roheline pärn” sobib kui valatult selleks, et teha autost metsakaunitar ja riputada kuuseehted külge.

VAZ 21011-st tehtud kuusk

Installatsioonil on ka peenem nimi: “molekulaarne kuusk”. Insenerid võtsid “Kopika” suure ettevaatusega algosakesteks lahti ning riputasid ümber ehtekuulid, milles muuhulgas tuleks näha kristalset härmatise sära.

Idee, teha VAZ 21011-st jõulupuu, tekkis kevadel muuseumi kuraatoril Anatoli Kurlajevil. Et see oli toona üks paljudest aastavahetuse mõtetest, tuli läbi teha hääletus.

Mõte väärindatud Žigulist meeldis aga kõigile, ning nii valmiski poole aasta jooksul ainulaadne eksponaat, mida vähemalt õigeusu pühade lõpuni (umbes pooles jaanuaris) Ülem-Põšmas näha saab.