Nimelt sõidavad kõik asulasisesel teel uimajad jätkuvalt edasi teisel rajal (ehk vasakpoolsel rajal!), veelgi enam - kui juurde tuleb ka kolmas rada, kulgevad mitmed ka seal, vaatamata sellele, et vähemalt üks kui mitte kaks parempoolset ja aeglasemat rada on vabad. See on üks kõige valusamaid liikluskultuuri vigu, millega ma pea igapäevaselt kokku puutun.

See ei ole ka lihtsalt üks pisikene ohutu viga, vaid toob kaasa terve hulga hullumeelseid ja ohtlikke möödasõite. Kuna kolmerajaliseks muutumise kohas on suvisel ajal ka 110 km/h kiirusepiirangut määrav märk, suruvad mitmed autojuhid seal gaasi põhja. Kõige vasakpoolses reas aga "istub" tihti mõni buss või linnamaastur, mille kiirus jääb umbes 80-90 km/h ligi, millest siis siksakitades mööduma hakatakse.

Aerofoto kõnealusest kohast

Nii sõidavadki kõik kiiremini sõita soovijad mööda kas esimest või teist sõidurada kasutades. Mis omakorda toob kaasa terve hulga liiklusohtlike olukordi juhul, kui keegi peaks kolmandal või teisel rajal otsustama, et vahetab rada. Üksikute autode puhul ei ole see märkimisväärne probleem, kuid kui linnast väljapoole suundub mitmeid sõidukeid (näiteks tööpäeva lõpus), võib olukord muutuda väga ohtlikuks - suured kiirused, läbematud inimesed ning hulk autosid kõlab nagu suure ja mitmete hukkunutega liiklusõnnetuse retsept. Kui kõik alla piirkiiruse sõitjad reastuks kohe asulavälisel teel võimalikult parempoolsele rajale, seda probleemi ei oleks.

LS § 45. Sõiduki asukoht sõites

(8) Kui asulavälisel teel on pärisuunavööndis mitu tähistatud sõidurada, siis tohib vasakpoolseid radasid kasutada ainult juhul, kui parempoolsed on hõivatud. Vastassuunavööndis sõitmine on sel juhul keelatud.

Huvitav on seejuures see, et kui ma olen vaadanud, millega need end unustanud juhid tegelevad, on nad pea eranditult oma nutitelefonis, räägivad innukalt telefoniga või vestlevad kaassõitjatega. Olen näinud, kuidas teised liiklejad neile tagant tuledega vilgutavad või isegi signaali lasevad, kuid selle peale tihti hoopis vihastatakse ning enda viga tunnistada ei taheta. Kõrvale ei tõmba loomulikult keegi, sest loll on ju see, kes tuledega vilgutab!

Kõige kummalisem on aga minu arvates seejuures hoopis see, et oma eksimusest ei saada aru ka siis, kui keegi parempoolsel rajal möödasõitu teeb. Seega, meeldetuletus kõikidele autojuhtidele - kui keegi sõidab sinust linnast väljas mööda paremalt poolt, on midagi tõsiselt valesti!