Kas last on võimalik sõitma õpetada ka siis, kui lapsevanemana velotamise kogemus puudub? Siinkohal väike ülevaade, millest alustada, et laps sadulasse saada.

Jalgrattasõitu võib mudilasele hakata õpetama juba teisest eluaastast alates. Kaheaastase lapse üldmotoorsed oskused on piisavalt täiustunud, et ta suudaks neid omavahel kombineerima hakata ning tulla toime keerulisemate motoorsete ülesannetega. Arenevad koordinatsioon ja tasakaal.

Tihti on lapse esimene ratas kolmerattaline. Üleminek kaherattalisele võib olla keeruline. Järgnevalt räägime samm-sammult lahti teekonna sõiduoskuse omandamisel kaherattalise jalgrattaga.

TUNNE KODUÜMBRUST Enne väikelapse sadulasse aitamist tehke koos jalutuskäik paikadesse, kus ta üksinda jalgrattaga sõita võib ning pange piirid maha. Väikesel inimesel on vaja konkreetseid reegleid, et end turvaliselt tunda. Ka lapsevanema jaoks on asi lihtsam, kui ta teab, kus pisike jalgrattur on.

Loomulikult ei lase keegi oma mudilasi üksinda jalgrattaga õuealalt välja, pikemaid retki tehakse alati täiskasvanuga koos. Isegi siis, kui seltskonnas on laps, kel olemas jalgrattajuhiluba, ei tohiks väikelapsi tänavatele seiklema lubada.

Kui midagi juhtub, ei vastuta selle eest suurem juhtimisõigusega laps vaid lapsevanem, kes lubas tite seiklema. Autojuhtidel on raske märgata täiskasvanudki jalgratturit, mudilastest rääkimata. Kodust eemal võib pisike inimene kergelt kaotada orientatsiooni ja eksida. Seega, enne sadulasse istumist tuleb rääkida liiklusturvalisusest.

  • ! Kõige rohkem juhtub lastega õnnetusi ülekäigurajal. Statistika näitab ka, et need õnnetused juhtuvad enamasti kodu lähedal, kevadest sügiseni. Käi lapsega, kel on luba rattaga tänaval liigelda, läbi kõige turvalisem trajektoor koolini, poeni, sõprade juurde. Harjutage üheskoos ülekäiguraja ületamist.
  • ! Väikese ratturi jaoks on kõige turvalisem sõidurada kõnnitee. Õpeta pisikesele inimesele, kuidas sõita nii, et ta ei segaks jalakäijaid. Jalgratturi – olgu ta või nööbisuurune – vastutusel on jalakäijatest turvaline möödumine. Räägi lihtsalt ja arusaadavalt, millised ohud varitsevad jalakäijate teelt mahakeeramisel ja ülekäiguradadel. Ja liikle lapsega koos, alati!