Citroëni puhul algas kogu lugu ideeautodest C-Metisse, C-Cactus, Revolte, Survolt jne. Lõpuks materialiseerus see kõik uues mudeliseerias DS, millest kujundati välja brändi eliit. Juba DS logo ise meenutab picassolikku kubismi, saavad siis autod vähem erilised olla?

Esimesena jõudis kohale DS3. Sai seda 2011. aasta auto valimise raames Pärnus Audru ringrajalgi proovitud ning tegu oli vaieldamatult ühe uskumatult hästi juhitava sõidukiga. Oma segmendi kohta polnud ka varustusel häda midagi. Sestap pakkus kohalejõudnud uus DS5 samuti pinget ning tekitas soovi uut imeelukat lähemalt katsuda.

DS5 on tõepoolest suurepäraste vormidega auto. Ei teagi kohe millisest otsast alustada, erinevaid nüansse on sedavõrd palju ning paljud neist on autonduses üsna ebaharilikud. Tavaliselt lõigatakse seeriamudelitel kõik sellised erilised kühmud ja mõhnad julmalt maha, sest ühest küljest on lihtsat detaili lihtsam toota, teisest küljest vormitakse auto kütuse säästmise nimel võimalikult voolujooneliseks. DS5 puhul tulebki aerodünaamikale lõivu maksta, sest takistustegur 0,331 pole kaugeltki parimate killast. Kuid siiski, soovides ilmetut poolpestud seepi, siis kõik autokeskused on neid siiani täis. Kui soovid aga tõelist autokujustuse tippu, siis DS5 on ainuõige valik. Ümaralt agressiivne nina, sihvakas ning kaardus küljejoon ja lõpuks suhteliselt lihtne tagaosa, millele täieliku dissonantsina on külge poogitud uskumatult vinged tuled. Vastandite ühtsuse teooria saab siin tubli kinnituse, sest koos põrkeraua ning summutiotsikutega moodustab pilt sellise harmoonia mida võib vaatama jäädagi. Ehk ainukese ülepingutatud elemendina mõjub pikk kroomliist, mis algab esimeste poritiibade algusest ning liigub mööda pikaksvenitatud esitulesid kuni esimese uksepostini välja.

Kui vaataja suu pole veel lahti kukkunud, siis autosse sisenedes juhtub see kindlasti. Pole ilmselt mingi vägitükk väita, et huvitavama interjööriga autosid palju enam oleks. Kõik, alates näidikupaneelist, mis seisva sõiduki puhul paistab lihtsalt ühe rippuva seieriga musta ekraanina, lõpetades lendurikabiini meenutava kesktunneli või metallist kellarihma sarnase istmekatetega, räägib selget keelt disainerite kulutatud tundidest perfektsuse lihvimisel. Seda lihtsalt pole võimalik kirja panna, vaid tuleb ise kohale minna ja oma silmaga vaadata.

Mootori käivitamine toimub muidugi nupust ning kohe lööb ka kogu senine must tabloo punases ja valges veiklema. Kõiki parameetreid kuvatakse digitaalseina. Kõrgemates varustusastmetes paigaldatakse DS5le kolmest osast koosnev klaaskatus, mis suurendab piloodikabiini muljet veelgi.

Kujustuse poolest on DS5 kahtlemata üks enim õnnestunud mudelitest viimase aja uute autode seas.

Prantsuse autode kohta on DS5 vedrustus aga üllatavalt jäik, mis tegelikkuses polekski suureks probleemiks korralikel teedel sõites, kuid iga üksiku augu istmikusse tagumine hakkab lõpuks ära tüütama. Seda enam, et rool tundus kohe eriliselt kummine. Ka pikirööpad kipuvad auto trajektoori isepäi muutma. Samas müraisolatsiooni poolelt pole kokku hoitud ning kulgemine jäi vaikseks.

Kütusekulu on just selline nagu vajutad. Tehnoandmetes toodut ei maksa selle auto juures eriti tõsiselt võtta ning tubli 1,5 – 2 liitrit sajale võib julgelt juurde liita. Kusjuures testisõitu tehes sai enamiku teest tõepoolest proovitud võimalikult ökonoomselt läbida.

Tilgaks tõrvaks üldmulje meepotti aga jättis just seesamane disain. Kuigi korraliku sõiduasendi leidmisega probleemi polnud, istet sai mitmes suunas reguleeritud, siis V kujulise kesktunneli ülemine äär tekitas nädalavahetuse jooksul parema jala säärele mitu sinikat. Ehk, tunneli külgmine pind pidanuks seal, kus jalg selle vastu toetub, olema otse vastupidise nurga all. Seega soovitus, enne ostu tasuks teha kindlasti pikem proovisõit.

Vaatame veel üle ka tehniliste andmete tabeli. Citroën DS5 pikkuseks on 4 530, laiuseks 1 871 ning kõrguseks 1 539 millimeetrit. Telgede vaheks öeldakse 2727 ühikut. Pagasiruumi maht 468 kuni 1 288 liitrit. Viimane arv näitab täitmist laeni.

Bensiinimootoritest pakutakse kahes seades 1,6liitrist, võimsustega 156 ja 200 hobujõudu, diislitest 1,6- ja 2,0liitriseid, võimsustega vahemikus 112 kuni 163 hobujõudu.

Varustusastmeid on kolm: Chic, So Chic ja Sport Chic. Odavaima DS5 saab kätte kõigest 23 500 euro ning kalleima 39 900 euro eest.

Teema kokkuvõtteks: lõpp ilus auto ning kuigi sõiduomadustel veel arenguruumi on, siis igal juhul tasub lähemalt üle vadata ja proovida, järsku ongi Citroën DS5 just see, mida otsid.