Ahura Mazda (vanapärsia Ahura Mazdā 'tark isand', keskpärsia Ormazd või Ormuzd), zoroastrismi peajumalus, jumalate ülemvalitseja, loojajumal. Ta oli vanade pärslaste peajumal, teda kummardasid ka meedlased. Ahura Mazdat on esimest korda mainitud Assüüria valitseja Assurbanipali (668–626 eKr) raamatukogust pärit võõraste jumaluste nimistus. Zoroastrismi on Ahura Mazda tõenäoliselt üle võetud protoindoiraani mütoloogiast, tema algne nimekuju ei ole täpselt taastatav. Ahura Mazdat on seostatud ka muistses India hümnide kogus „Rigvedas” nimetatud Varunaga. Zoroastrismile pani 7.–6. saj-l eKr aluse Zarathustra (Zoroaster), kes kuulutas end Ahura Mazda prohvetiks, arvatavasti pärineb just temalt arusaam Ahura Mazdast kui igavesti olevast loojajumalusest. Selline jumalakäsitus oli nii tollases Indo-Iraani kui ka Lähis-Ida maailmapildis täiesti uudne.

Zoroastrismis on Ahura Mazda tõeprintsiibi (avesta aša) kehastus. Aša on jumalik reegel või jumalik sündmuste kulg, mis määrab kindlaks kogu maailma toimimise, kõikide loodusjõudude ja taevakehade liikumise ning inimelu kujunemise. Aša'le vastandub druj – jumaliku maailmakorra vastu eksimine. Inimese ülesanne on jumaliku korra järgimine ja selle alalhoidmine ning seega ka Ahura Mazda kui jumaliku korra kehastuse kummardamine. Kuigi aša't peetakse tugevamaks kui druj'd, on inimese ülesanne osaleda jumaliku korra võidulepääsemises. Aša ja druj on võrreldavad hilisemas Kreeka mütoloogias kasutatud korra ja kaose mõistega.


Terve galerii kogu sündmusest leiad SIIT!

Zurvanistlikus zoroastrismis, mis oli oluline Sassaniidide dünastia valitsusajal (224–651 pKr), on Ahura Mazda ning tema kurja vastase, kurjuse ja pimeduse kehastuse Angra Mainyu (Ahrimani) sigitanud jumalus Zurvān (avesta 'aeg'). Ahura Mazda ja Angra Mainyu on ajalises maailmas koos tegutsevad, võrdse võimuga kaksikvennad, kes vastanduvad teineteisele. Pärast 9000 aastat kestnud Angra Mainyu võimu hakkab maailma valitsema jumalikku tarkust, õiglust ja valgust kehastav Ahura Mazda. Arvatavasti põhineb arusaam Ahura Mazdast ja Angra Mainyust kui vastandlike isikustatud jumaluste paarist aša ja druj käsitusel.

Tänapäeval kummardavad Ahura Mazdat väikesed zoroastristide kogukonnad (pms Indias ja Iraanis). Ahura Mazdaga seotud uskumused on otseselt või kaudselt mõjutanud judaismi, kristlust ning islamit (nt võitlus Jumala ja Saatana vahel).

Jälgi EkspressAuto uudiseid ja artikleid ka Twitteris!