“Vihma või muude ebasoodsate ilmastikuolude korral vähendab autojuht tavaliselt kiirust ja katsub olla tähelepanelikum. Samas ei pöörata samasugust tähelepanu ohtudele, mis seotud intensiivse päikesevalgusega,” ütlevad Renault’ sõidukooli esindajad. “Sellistel puhkudel on soovitav hoida eessõitva autoga suuremat pikivahet.”

Kui Päike on horisondis, siis on olukordi, mil päikesesirmidest ei piisa selle varjamiseks. Nii on paslik hoida oma käeulatuses päikeseprille, mida saaks vajalikul momendil kasutada. Alati tuleks kontrollida, et tuuleklaas oleks puhas, kuna mustus hajutab valgust ja samal ajal võimendab pimestamisohtu. Tuuleklaasi peab pesema nii seest kui ka väljast ja seejärel kuivatama, et vältida igasuguseid plekke ja triipe.

Mõned kasulikud nõuanded:
• Pea meeles kasutada vajalikul hetkel päikesesirmi;

• Ära kasuta tooteid, mis tekitavad salongi sädelust või peegeldust;

• Hoia tuuleklaas puhtana mõlemalt poolt ja kontrolli, et alati oleks aknapesuvedelikku;

• Väga intensiivse päikesevalguse korral planeeri oma teekond nii, et vältida sõitu otse vastu päikest;

• Kanna päikeseprille – soovitavalt polariseeritud klaasidega;

• Kui tunned, et päike pimestab, siis liikle eriti tähelepanelikult ja hoia piisavat pikivahet.

“Pimestamisefekt ei pruugi alati tulla sellest, et päikesekiired langevad otse silma. Valgusjuga võib peegelduda ka näiteks teiselt sõidukilt või hoopis veepinnalt. Kui kohe pärast vihma ilmub välja intensiivne päike, siis suhtuge sellesse tähelepanelikult. See kehtib ka veekogudest möödumisel,” räägivad Renault’ sõidukooli instruktorid.

Kui autojuht ei näe sõites korralikult, ka siis, kui ta kasutab päikesesirmi või –prille, siis peab aeglustama ja pöörama ümbrusele veelgi suuremat tähelepanu, kuna pimestavad kiired võivad teisi liiklejaid ohtlikult peita. Arvestama tuleb, et ka teised liiklejad võivad olla pimestatud, seega tuleb pöörata erilist tähelepanu ridade vahetamisele või ristmikele. Kui Päike autojuhti pimestab, siis ta ei tohiks järsult pidurdada, kuna taga sõitev auto ei pruugi piisavalt kiiresti reageerida ja ajapuudusel tekib liiklusohtlik olukord.

Inimeste tundlikkus päikesekiirtele on erinev ja individuaalne, samas saab eeldada, et üle 45 aasta vanused mehed ja üle 35 aasta vanused naised on tundlikumad**. Päikese intensiivsusesse peaksid suurema tähelepanuga suhtuma ka ülitundlike silmade omanikud ja need, kellel on hiljuti olnud silmaoperatsioon.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!