See võimaldab mh muusikat mängida, navigeerimisabi saada ja tekstisõnumeid lugeda ning tunneb ära nutiseadme, mis jooksutab opsüsteemi Android L.

L ega Auto pole veel ametlikult ilmunud, see hetk peaks kätte jõudma siiski tänavu. Esimest Android Autoga suhtlevat sõidukit – Volvo XC90 – saame näha aga oktoobris Pariisi autonäitusel.

Küll aga jõudis märtsi alguses Genfi autonäitusel maailma ette CarPlay, üsna samalaadne lahendus Google'i põhikonkurendilt Apple.

CarPlay praeguses vormis

Uurime ExtremeTechi kogemuse põhjal, mida CarPlay väärt on ja mida ühel auto-nutisüsteemil üldse pakkuda oleks.

Esimesed CarPlayd kasutavad sõidukid saabuvad müügile tegelikult umbkaudu samal ajal kui Androidi-autod (heal juhul tänavuse aasta lõpus).

CarPlay võimaldab põhimõtteliselt samu asju, mida juba üleval loetlesin (AA puhul):

* telefonikõned,
* navigeerimisabi,
* kontaktide kohta info,
* muusikaesitus,
* sõnumivahetus

Foto: AFP

Alustuseks tuleb muidugi märkida, et kõik see on ju võimalik ka juba praegu ja ilma Android Auto või CarPlay abita. Aga võtame ühekaupa.

Tekstisõnumid. CarPlay ei võimalda neid lugeda, vaid loeb neid ette ja koostab samuti ise, dikteerimise peale. Loodetavasti küberabiline Siri saab ikka teist aru. Huviline hakaku parem inglise keelt või selle head hääldamist harjutama. Probleeme esineb isegi neil, kellel see emakeelena suus.

Navigeerimisabi. Peate leppima Apple'i tarkvaraga, mitte kellegi teise omaga.

Muud rakendused. CarPlay suhtleb ainult osade äppidega nutiseadmes, aga osadele saab ka ligi funktsionaalsuse Siri Eyes Free abil. See tähendab taas inglisekeelset häälega suhtlemist ja samasuguste teadete vastu saamist.

Lisamärkused: kui iPhone on auto keskkonsooliga ühendatud ja CarPlay või Eyes Free parajasti ei tööta, ei saa telefoni sisule käsitsi ligi. Ning Siri töötab ainult levialas viibides, kuna kasutab pilvetöötlust.

Foto: REUTERS

Tulevikule mõeldes

Lahenduse miinus suures plaanis on muidugi Apple'i soov kõike hoolega kontrollida. Iga CarPlay äpp peab olema tootja poolt heaks kiidetud. Hetkel on teiste äppe väga vähe, teiste seas Podcasts, Beats Music ja Spotify.

Potentsiaalne miinus on muidugi vajadus CarPlay normaalseks toimimiseks pidevalt levialas püsida.

Ja üks asi veel: ükski autotootja pole seni tutvustanud võimalust anda reisijale rohkem kontrolli CarPlay üle kui roolisistujale.

CarPlay töötab Lightning-ühenduse kaudu ja iPhone'i-mudelitega 5, 5s ja 5c. Autol peavad olema muidugi LCD-ekraan ja CarPlay konsool, üldiselt pole mõtet väga loota neid juba praegu müüdavates rattalistes kohata.

Aga vähemalt ei pea CarPlayga sõidukit ostes maksma lisaks mingite muude nutilahenduste eest, mida autotootjad pakkuda võivad! (Jah, see oli kerge huumoriga.)