Tavaliselt vallandavad allergilise reaktsiooni loomade karvad ja nahaosakesed. Sagedamini tekitavad allergiat kass (eriti kassi sülg) ja koer, aga ka merisiga, küülik, hamster, hobune ja teised loomad, kellega inimene kokku puutub.

SALAKAVAL ALLERGIA VÕIB OOTAMATULT RÜNNATA

  • ! Linlastel esineb ülitundlikust lemmikloomadele sagedamini kui maal, sest korteris elavad kass ja koer inimestega kõrvuti ja on nendega otsekontaktis.
  • ! Loomaomanikud levitavad loomade karvu ja kõõma oma riietel ja kehal kõikjale, kus nad liiguvad. Ülitundlik inimene võib ataki saada isegi siis, kui ta ise kassi või koera ei pea.
  • ! Tundlik allergiline inimene võib juba autosse istudes ära öelda, kui sellega on veetud koera või kassi. Seda isegi siis, kui auto on hästi puhastatud ja ei lõhna enam koera või kassi järele.

Mida tähendab ülitundlikkus loomade suhtes allergikule? Dermatiit, astma, põletikud – see on vaid osa pikast jubedast loetelust, kuidas allergia inimese elu ära rikub. Lähemalt võib lugeda eri allergiatest Tartu Ülikooli Kliinikumi teabematerjalist.

Seepärast tasub lemmikloomade autos transportimise teemat võtta tõsiselt ning autot hooldades olla eriti tähelepanelik, kui peres või tööl on loomaallergikuid.

KÕÕM, KARVAD JA TOLM TALLETUVAD AUTOSSE IGAVESEKS

Allergilise reaktsiooni põhjustab koeralt irduv looma tolm. Tolm on väga peen ja kleepuv ning seda on peaaegu võimatu auto sõitjateruumist täielikult eemaldada. Raskematel juhtudel on pesemiseks lahti võetud auto istmed, eemaldatud polster ja matid. Ning isegi see ei aita.
Loe edasi siit