Alljärgnevalt toomegi teieni Soome liiklusturvalisuse psühholoogi, PhD Mika Hatakka seisukohad liiklusraevust ja roolivihast. Tema tähelepanekud on põnevad ja silmi avavad.

TUNNE LIIKLUSRAEVU Rooli-, liiklus- ja teeraevust räägitakse ebamääraselt. Kui inimene ärritub roolis ja pomiseb endamisi, kas see on raevu väljendamine? Muidugi, sellise inimesega, kes manab ja möirgab autos, on tüütu sõita. Aga kui see lähe kaugemale, ei ole see Hatakka arvates liiklusraev.

  • ! Rooli- või liikusraev tekib mingist olukorrast liikluses. See sisaldab agressiivsuse välja näitamist, millele järgneb riskantne või agressiivne sõidustiil; üks juht näitab teisele liikluses koha kätte ning selle tulemus on vägivald.

RAEVUNULE ABI! Järgmine samm võib olla see, et inimene signaalitab või vilgutab tulesid või annab muul ägedal moel endast märku, aga ka see ei ole veel halb. “Kui keegi hakkab sekkuma füüsiliselt – kiilub teiste sõitjate vahele, survestab, põrkab vastu, astub autost välja ja läheb kätega kallale, sunnib teise peatuma jne. – siis on selge, et see inimene vajab ravi,” usub Hatakka. “See on normaalne, kui pomised endamisi sõidu ajal, aga kui sekkutakse füüsiliselt teiste ellu ja tegevusse, siis on enesekontrollis viga sees. Teistele kätega kallale minemine on kuritegu!”

  • ! Teiste inimeste “koolitamine” oma sõidustiiliga või füüsiliselt “õpetamine” on lubamatu. Seaduse järgi on ainult politseil või teisel vastaval ametnikul õigus liiklusse sekkuda.

LEVIKUT RASKE MÄÄRATLEDA Soomes liikleb iga päev miljoneid inimesi. Kui kasvõi üks liiklusraevu juhtum avastatakse, siis jõuab see kohe tabloidide pealkirjadesse. Kui arvestada inimeste arvu, kes on pidevalt liikluses, siis on üldpilt siiski pigem hea: mõningal määral esineb agressiivset suhtlemist kuid harva kasvab see füüsiliseks sekkumiseks.

ÄRRITAV LIIKLUS Esmalt ärritab info jagamine, mis on väga keeruline. Näiteks, kui juhtub keset liiklust mingi jama, siis kuidas vabandada? Tõsta käsi üles ja teha vabandavat või imestunud nägu – mida ütleb see kaasliiklejatele? Kas nad mõistavad?
Loe pikemalt edasi siit