Me käime aastas korra-paar perega Soomes ning kui teekond viib kaugemale kui on Järvenpää või Kotka ning vältab kauem kui kaks päeva, lähme autoga. Seekord on minek neljaks päevaks ja – tõeline eksootika – kahekesi; sihiks 31. Pori Jazz – festival, öömaja 53 km Porist eemal, pisikeses Kankanpää linnas.

Teeme kohe alguses natuke rehepappi. Autoks on Ungari numbrimärgiga Soome ja Euroopa Aasta auto, Opel Astra Sports Tourer (universaalkerega versioon). Üle vee viib meid kodumaisest laevatajast odavamat teenust pakkuv Viking Line.

Meil kummalgi pole kavatsustki kohale jõudes inglise keeles rääkida; tahame hakkama saada soome keeles, mis on aegu olnud me teine kodukeel, mille oskus aga inglise keele peale tungides tasapisi rooste kipub. Säärane Rain Kooli-Piret Kooli väljakutse siis. Või siis korralik maskeraad, et liikluses toimuvat kõrvalseisjana vaadelda.

  • ! Kel plaanis Soome automatkale minna, võib abiks võtta “Puhkus autoga” – lehekülje. Paraku on sealne info saadav vaid soomekeelsena. Kel keel selge, saab mugavalt varieerida sihtkohti ja lugeda põnevaid lugusid ning kasvõi nende põhjal minekusuund otsustada.
  • ! Soome minnes tuleb arvestada, et suur osa infost on vaid soome- või soome- ja rootsikeelne. Õnneks saab enamus soomlasi kenasti inglise keelest aru ja on abivalmid juhatama ja nõu andma.