Maailma tuntuim elektriautode tootja Tesla ehitab Nevada tühermaale Gigafactory 1-nimelist akutehast. Õigem oleks öelda, Tesla jätkab lõputut ehitamist, sest väike osa tehasest on täna juba töös.

Kolossaalne kompleks peaks valmis saama aastal 2020 ning see on teadaolevalt maailma suurim ehitis, mille “jalajälg” ülalt alla vaadates on rohkem kui 500 000 ruutmeetrit. Seda on rohkem kui Boeingu Everetti tehasel. Inimesele arusaadavasse mõõtkavasse ümber panduna: Tesla akutehas võtab enda alla rohkem kui 100 jalgpalliväljaku suuruse maa-ala.

10 FAKTI TESLA GIGAFACTORY KOHTA

  • * Tesla Gigafactory valmis ehitamine maksab ühtekokku vähemalt 5 miljardit dollarit. Sama palju raha nõutakse Ühendriikide kohtus Fukushima tuumajaama haldajalt kahjude katteks. Seda on natuke vähem kui Uberi konkurent Didi tänavu kevadel investoritelt sai: taksojagamisteenusesse investeeriti 5,5 mld dollarit.
  • * Kui Tesla Gigafactory saab valmis ja masinad tõmmatakse täie tinnaga huugama, toodetakse aastas seal rohkem akusid kui kogu maailmas 2013. aastal kokku. Vahepeal on akutootmine küll kõikjal hoo sisse saanud, aga Tesla uuest tehasest ette jõuda on utoopiline.
  • * Tesla on lubanud, et Gigafactory kasutab ainult taastuvenergiat. Valikus on peamiselt päike, mida Nevadas antakse kõigi kätteulatuvate asjadega, kapast kosmoselaevani. Lisaks teeb vabriku lävel tuult hiiglaslik tuulepark.