Uue dinosauruseliigi lugu sai alguse 2008. aastal, kui Ameerika Ühendriikide maa-ametisse kuulunud paleontoloog leidis Grand Staircase-Escalante rahvuspargist fossiilide leiukoha. Kaiparowitsi platoo, kust leiukoht avastati, on läbi ajaloo tuntud dinosauruseleidude poolest.

Utahi ajaloomuuseumi peakuraatori Randall Irmise sõnul oli see leiukoht aga isegi dinosauruseleidude poolest tuntud piirkonna kohta leiduderikas - lisaks üksikutele luudele leiti ka terveid skelette. Nende hulka kuulus ka üks dinosaurus, keda ükski uurija varem näinud polnud.

Akainacephaluse-luud endale saanud muuseum sai endale peaaegu terve dinosauruseskeleti. "Meil on olemas peaaegu terve kolju, selgroog, puusapiirkond, lisaks veel jäsemed ja ribid ning isegi peaaegu kogu ta turvis. On haruldane, et ühe skeleti puhul leitakse nii palju osasid ühest kohast," ütles Irmis.

Dinosauruse luude puhastamise ja konserveerimisega tegeles vabatahtlik dinosauruseekspert Randy Johnson, kes kulutas dinosauruse säilimise tagamiseks sadu tunde. Tänutäheks sai dinosauruseliik endale mehe perekonnanime järgi nimetatud lisandi johnsoni.

"See dinosaurus on täiesti erinev teistest Ankylosaurustest," ütles Jelle Wiersma, doktorant, kes koos Irmisega Ankylosauruseid uurib. Dinosaurust eristab nimelt tema ogadega pea - ka dinosauruse nime esimene pool tähendab "ogadega pea", seega näitab ka nimi sellise tunnuse erilisust.

Ogad ei katnud aga ainult pead. Kogu dinosaurus oli kaetud osteodermidega - väikeste luumoodustistega, mis moodustavad plaate ja väikeseid soomuseid. Dinosaurus oli umbes 4-5 meetri pikkune ning umbes 1,5 meetri kõrgune. Lisaks soomuselisele kehale, mis dinosaurust kaitses, oli ta varustatud nuialaadse sabaga, millega ründajaid eemale tõrjuda.

Akainacephalus johnsoni