Ministeerium on hiljuti nii mitmestki leiust teada andnud sotsiaalmeedia vahendusel, tõenäoliselt võib tegu olla strateegiaga, et üritada turiste taas Egiptust külastama saada, vahendab Science Alert.

Kuju ise ei ole just hiiglaslik: selle kõrgus on vaid 38 sentimeetrit, kuid märkimisväärne on selle hea seisukord. Arvestades, et Egiptuses on sfinksidel enamasti seos vaaraode ja haudade valvamisega, oletatakse, et tõenäoliselt võib end sfinksi läheduses peita ka mõni hauakamber.

Leitud sfinks

Kaks kuud tagasi leidsid arheoloogid templi samast osast kaks Ptolemaios V kujutavat liivakivist reljeefi. Seetõttu arvatakse, et sfinks on seotud just Ptolemaioste dünastiaga, kes valitsesid Egiptust umbes 323-30 eKr. Dünastia rajaja oli Aleksander Suure väepealik Ptolemaios Soter.

Kom Ombo templi praegu osaliselt alles oleva, kuid erinevate looduskatastroofide poolt räsitud osa ehitamisega tegi algust Ptolemaios V järeltulija Ptolemaios VI ning kokku võttis selle ehitamine pea 140 aastat. Küll aga oli sama kohapeal tempel olnud juba Vana-Egiptuse riigi kõrgajal, tuhandeid aastaid enne seda, kui piirkonnas haarasid võimu hellenistlikud uusvalitsejad.

Arheoloogid uurivad nüüd leitud sfinksikuju, et välja nuputada, kas selle näol võib tegemist olla mõne Ptolemaiose dünastia esindajaga (mitmed valitsejad lasid sfinksidele oma näod raiuda), samuti on plaanis välja mõelda kuju täpne funktsioon. Pärast nende ülesannete täitmist viiakse kuju Fustatis asuvasse riiklikusse Egiptuse tsivilisatsiooni muuseumisse, kus see konserveeritakse ning näitusele pannakse.