Austraaliast on kaardile kantud vaid idarannik, kuna ülejäänud manner oli Euroopa maadeavastajatele veel tundmatu.

Kaardi autor on hollandlasest kartograaf Joan Blaeu ning selle esimene versioon valmis aastal 1659. See eksemplar, mis nüüd restaureeriti ja Canberras kõigile vaatamiseks välja pandi, on osa hilisemast trükist aastast 1663. Blaeu Archipelagus Orientalise kaarti on lisaks austraallaste omandusse jõudnud kaardile tänaseni säilinud teadaolevalt veel vaid üks eksemplar.

Seda kaarti on nimetatud kõige olulisemaks Euroopas valmistatud Austraalia kaardiks, mis joonistati enne brittide Austraaliasse saabumist 18. sajandi lõpul. Just siis sai terve mandri rannajoon lõplikult kaardistatud.

Märkimisväärne on kaart veel ka selle poolest, et see on esimene kord, kui maakaardil on kujutatud osa Tasmaania saarest. Hollandi meresõitja Abel Tasman, kelle järgi saar hiljem ka nime sai, jõudis sinna esmakordselt aastal 1642.

Britid saabusid Austraaliasse üle saja aasta hiljem. Kapten James Cook võttis 18. sajandi lõpul ette kolm ümbermaailmareisi, et Vaikse ookeani seni kaardistamata paigad läbi seilata ja nende olemus välja selgitada. Sealjuures kaardistas Cook ka Austraalia rannajoone ning kuulutas Austraalia idarannikule jõudnuna sealsed maad Suurbritannia krooni omanduseks.

Blaeu kaart leiti seitse aastat tagasi ühelt Stockholmis asuvast pööningult, mis oli kunagi kuulunud ühele vanade raamatute müügile keskendunud antikvaarile. Kaart müüdi esmalt oksjonil üpris odavalt maha, siis ostis Austraalia rahvusraamatukogu selle 600 000 dollari (u 400 000 eurot) oma kogusse ja nüüd on see pärast pikka taastamistööd lõpuks kõigile vaadata.

Blaeu Idaarhipelaagi kaart on pooleteise meetri laiune. Selle servadele trükitud tekst pajatab Tasmani avastustest. Kaart on originaalis trükitud paberile, mis omakorda liimiti riidele. Mõned kaardi osad olid rebenenud, mõned lausa puudu.

Ilmselt jõudis kaart antikvaari pööningule aastal 1950, kui too oma äritegevuse lõpetas. Kaardi eelnev saatus ja Rootsisse jõudmine on aga suuresti teadmata. Mis puudutab teist samasugust siiani säilinud kaarti, siis see säilis peaaegu 350 aastat Itaalias ühes tavalises majapidamises, kirjutab news.com.au.

Joan Blaeu maailmakaart aastast 1648.

Kaardi autor Joan Blaeu oli oma ajas märkimisväärne kartograaf. Muuhulgas valmistas ta aastal 1648 maailmakaardi, mis oli esimene maailmas, millel kujutati Maad ümber Päikese tiirlemas ehk siis mille puhul oli aluseks Koperniku heliotsentrilise Päikesesüsteemi idee.