Ta kavatseb hakata elektrienergiat edastama õhu kaudu, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Ühe Long Islandil asuva põllu mullast võrsub hiiglaslik seenekübar, mis näib pärinevat teisest maailmast. On aasta 1901.

Kohalikud elanikud jälgivad imestusega, kuidas see iseäralik ehitis iga päevaga kõrgemaks kerkib. Keegi ei kahtle, et midagi suurt on teoksil.

Rajatise taga on nimelt teadlane Nikola Tesla – ekstsentriline geenius, kelle nimel on juba mitu tervet maailma raputanud avastust. Nüüd liiguvad kuulujutud, et tumedate aukus silmade ja hooldatud vuntsidega ning hästi riietatud teadusmees kavatseb veel kord iseennast ületada.

Kuulujuttudel on tõepõhi all. Telefon ei ole veel saanud 25aastaseks ja raadio on alles tulevikumuusika, kuid Nikola Teslal, tänapäeva Horvaatias sündinud serbia taustaga Ameerika leiduril, on suurejooneline unistus.

Ta tahab varustada terve maailma traadita elektriga ning edastada traadita ka pilte, muusikat ja kõnet. Selle unistuse peabki aitama tegelikkuseks muuta see seenekübaraga sarnanev Wardenclyffe’i torn Shorehamis, mis asub New Yorgist 100 kilomeetrit põhja pool.

57 meetri kõrgusest jõutornist, mis on nime saanud piirkonna endise omaniku järgi, peab elektrienergia hakkama vabalt voogama läbi atmosfääri ja maakamara maakera kõige kaugemates soppides elavate tarbijateni.

Süsteem mitte ainult ei kindlusta kõiki vooluga, vaid viib Tesla enda sõnade kohaselt terve maailma arengus sajandijagu edasi.

Mõni aeg varem ajakirjas Century Magazine avaldatud artiklis andis 43aastane Tesla ülevaate oma projektist, mille ta oli ristinud World Wireless Systemiks ehk Maailma Traadita Süsteemiks.

Tesla sõnul võimaldab see „atmosfääri kaudu silmapilk ja täpselt üle kanda mis tahes vormis signaale, sõnumeid ja märke maailma kõikidesse osadesse“.

Tulevikuprojekti elluviimiseks on aga vaja tohutu suurt rahasummat, mida teadlasel ei ole.

Elektrivoolu juhtmevaba ülekandmine oli Tesla kõige julgem pilk tulevikku. Tema mõte kasvas välja traadita side ideest, mille teostas Guglielmo Marconi, edastades raadiosignaali üle Atlandi.

Projekti meeletuim osa oli elektrivoolu juhtmevaba ülekandmine, mis võinuks säästa inimkonda lõpututest vaskjuhtmetest ja kõrgepingekaablitest.

Tesla eluajal oli elektri kasutamine alles lapsekingades ning elektrivoolu edastamine jõujaamadest klientidele mööda kalleid kaableid tekitas elektrijaamadele suuri raskusi. Elektri traadita ülekandmise lahendus oleks seega kõrvaldanud suure probleemi. Tesla õnnetuseks sai tema ilusast unistusest aga tõeline õudusunenägu.

Miks nii läks, loe lähemalt augustikuu Imelisest Ajaloost.