2014. aastal jõudis toodang 21 miljoni tonnini. Tõsi, selle aasta esimese kvartaliga on põlevkivi tootmine langenud 21%.

Sellest, mis seisus on põlevkivitööstus täna, loe Ärilehest!

Uurima hakati põlevkivi alles 1916 Petrogradi kütusekriisi mõjul, mil anti siinsete maavarade otsimiseks luba. Muide, põlevkivi ei ole eriti kuskil maapinnalt leitav ning see on ka põhjus, miks seda varem kasutusele ei võetud ega uuritud. "Põlevast kivist" on ka pärimustes vaid mõned üksikud legendid, kuidas talupojad kraavist kivisid leidsid, mis põlesid.

Enne sõda loodi ka esimene karjäär. Ametlikuks põlevkivitööstuse algushetkeks loetakse aga hetke, mil ehitusinsener Märt Rauale anti volikiri võtta sakslaste käes olnud Pavandu karjäär Eesti riigi kontrolli alla ning päev hiljem see juhtuski – 25. novembrit 1918. aastal loetakse Eesti põlevkivitööstuse juriidiliseks alguseks.

Saja aasta jooksul on Eestis olnud 20 kaevandust ja karjääri, mitmed neist tegutsevad tänaseni. Sedamööda, kuidas nõudlus kasvas ja tehnoloogiad arenesid, rajati järjest uusi karjääre ja kaevandusi, millega koos loodi ka uusi põlevkivi kaevandavaid ja töötlevaid ettevõtteid. Esmalt kasutati kaevandatud põlevkivi õli, siis majapidamisgaasi tootmiseks. Elektrienergia tootmine põlevkivist sai valdavaks 1950. aastatel.

Vaata illustreeritud graafikut, kui palju toodeti põlevkivi 20ndate alguses!

Võrdluseks:

1920. aasta 45 900 tonni või 1924. aasta 231 100 tonni asemel toodeti aastal 2014 põlevkivi 21 miljonit tonni.
statistiline album 1925
statistiline album 1925