Vana-Rooma termid Bathis Inglismaal
Need termid ehk saunad on vanade roomlaste lukusliku elustiili hea näide. Termid ehitati püha kuumaveeallika kohale umbes aastal 70 pKr.

Saunakultuur oli Vana-Rooma argipäevast, mis küünitas end impeeriumi laienemisega ka kaugele Britannia provintsi.

Kodanikel oli võimalus termides keelt peksta, lõõgastuda ja muidugi ka kümmelda, näidetes nii ülejäänud maailmale, kui kultuursed ja puhtad roomlased võrreldes muu ilma metslastega on.

Bathi terme kattis omal ajal ka 45 meetri kõrgusel asunud katus.

Bathi termid tänapäeval:

Bathi termid Rooma impeeriumi päevil:

Parthenon Ateenas Kreekas
Ateena akropolis asuv Parthenon ehitati viienda sajandi keskel eKr ja selles paiknes kuldne Athena kuju. Templi välisilme on küll paljudele tuttav, aga milline oli selle sisemus?

Kuju kohta on teada nii palju, et sel oli kõrgust üle 12 meetri ning see oli valmistatud elevandiluust ja kullast – väärismetalli oli selle ehitamisel kasutatud täpsemalt lausa 1140 kilogrammi.

Kuju ees oli vett täis bassein, mis hoidis ruumis sobivat õhuniiskust, et elevandiluu hästi vastu peaks. Vägeva jõukuse ja võimu sümboliga saadeti ülejäänud maailmale veenev sõnum.

Parthenoni varemed tänapäeval:

Parthenoni sammassaal pärast valmimist:


Domus Aurea Roomas
See hoone ehitati aastail 65-68 kurikuulsale keiser Nerole. Domus Aurea tähendab Kuldset Maja ning see oli priiskavas stiilis paleekompleks, kus keiser pidas bankette, pidustusi ja orgiaid.

Siin pildil oleva kaheksanurkse peoruumi betoonkuppel oli suure tõenäosusega kaetud klaasmosaiigiga. Rooma ajaloolane Suetonius on meenutanud „ringikujulist banketisaali, mis pöörles lakkamatult päeval ja ööl justkui taevas“.

Ta kirjeldab ka kalliskividega kaunistatud seinu, vandlist ja pärlmutrist dekoratsioone ning lagesid, millest pudenes külalistele parfüüme ja lilli kaela. Kõlab nagu luksuse tipp, tõepoolest.

Domus Aurea banketisaali varemed tänapäeval:

Domus Aurea banketisaal ajal, mil seal Nero lulli lõi:

Masada mägikindluse alumine terrass
Ajaloolase Josephus Flaviuse teatel ehitas Masada kindluse ajavahemikus 37-31 eKr Juudamaa kuningas ja Galilea asevalitseja Herodes I Suur. See asub majesteetlikult kaunis paigas - kõrgel kaljul, millelt avaneb vaade Surnumerele.

Herodese elegantses palees oli kolm luksuslikku terrassi. Siinne rekonstruktsioon kujutab neist kõige madalamat, mis oli mõeldud meelelahutuse ja lõõgastumise jaoks. Selle seinad olid kaunistatud freskodega ning terrassi ümbritsesid portikused, samuti oli seal väike sauna- ja basseinikompleks.

Masada kindluse alumine terrass praegu:

Masada alumine terrass sellisena, nagu seda Herodes nägi:

Suur kiva, New Mexico osariik, USA
Need varemed avastati 1859. aastal ning neist on teadlased ammutanud palju infot selle kohta, kuidas Pueblo indiaanlased omal argielu elasid. Enam kui 11 hektaril asuvad varemed koosnevad rohkem kui 450 ruumist ja üks nn kiva on täielikult taastatud. Kivadeks nimetati suuri, ümmarguse põhiplaaniga osaliselt maa alla rajatud ruume, kuhu koguneti, et koos aega veeta, olulisi päevateemasid arutada või lasta hea maitsta mõnel pidusöögil.

Tänase USA edelaosas elavad Pueblo indiaanlased said oma nime hispaanlastelt, kes 16. sajandi alguses nende kodumaale jõudes avastasid eest keerukad külad, kus asusid mitmekordsed savitellistest, kividest ja muudest materjalidest ehitatud majad. Hispaanlased kutsusid asulaid sõnaga Pueblo, mis tähendab hispaania keeles küla. Hiljem laienes see nimi ka külades elanud indiaanlastele.

Suur kiva tänapäeval:

Suur kiva vanasti:

Maxentiuse basiilika Roomas Itaalias
See Forum Romanumi ääres asunud ja aastal 312 valminud majesteetlik hoone oli kõigist Vana-Rooma basiilikaist vägevaim. Hoone pindala oli 6500 ruutmeetrit ja seda kasutati nii kohtumispaiga, kohtu- kui administratiivhoonena.

Basiilika omas ajas modernne ja suursugune sisekujundus käis ühte jalga nii selle väärika asukoha kui ka olulisusega Rooma valitsuse ja kodanike jaoks - korintose sambad, mitmevärvilised marmorpõrandad ja seinu katnud kullatud pronkspaneelid tegid sellest ühe muljetavaldama hoone Roomas.

Maxentiuse basiilika varemed praegu:

Maxentiuse basiilika oma hiilgeajal neljandal sajandil:

Angkor Wat Seim Reapis Kambodžas
Hinnaguliselt ehitati seda esialgu hindu jumal Vishnule pühendatud templikompleksi 30 aastat. 12. sajandi lõpul sai sellest budistlik tempel ja arvatakse, et see on maailma suurim religioosne hoone.
Kui eemalt näeb Angkor Wat välja kui lihtsalt üks suur kivist mass, siis tegelikult leiavad külastajad sealt mitmeid erinevatel tasapindadel asuvaid torne, verandasid ja õuesid, mis on üksteisega paljude treppidega ühendatud. Siin on rekonstrueeritud üks Angkor Wati haljastest õuedest.

Angkor Wat praegu:

Angkor Wak tuhatkond aastat tagasi: