Sajandi eest tulid jõulud hoopis teisiti kui nüüdisajal. Järgnevasse artiklisse on koondatud kurioossemaid noppeid Ameerika Ühendriikide ja Ühendkuningriigi toonastest jõulukommetest.

Austrisuflee oli jõulupeolaual tavaline roog

19. sajandil ja 20. sajandi alguses, enne kui ülepüük austrite arvukust vähendas ja nad luksuskaubaks muutis, olid austrid odavad ja laialdaselt saadaval. Neist valmistatud road olid jõuludeaegsel pidulaual tavalised.

Lisaks austritele võis jõululaual sajandi eest sageli kohata selliseid roogasid nagu ploomipuding, kalkunipraad, kastanid, keedusink, apelsinimarmelaad ja oliivid anšoovisega.

Auster söömiseks avatud (Foto: Wikimedia Commons / David Monniaux)

Jõukamad pered said endale lubada veisesüdamesülti

Rikaste inimeste jõulusöömaajad olid ka sajandi eest väga külluslikud.

Kröösuste jõulutoidusedelist võis leida selliseid hõrgutisi nagu mooritud härjasüda tarretises, grillitud vutid viinamarjadega, veinis keedetud seasüda, terve küpsetatud seapea, rannakarbitarretis ja kullatud martsipanist paabulind.

Sõdurid tõid jõulukuuski kaevikutesse...

Esimese maailmasõja jäistes kaevikutes olid olud üsna jubedad, eriti läänerindel, kuid sõdurid üritasid halva mängu juures head nägu teha ja kaunistasid oma blindaaže, kaevikuid ja varjendeid jõulupuude ja käsitsi valmistatud ehetega.

...ning sõid jõuluroogasid pommiaukudes

Kaevikusõdalased pidid üldiselt hakkama saama neile määratud toiduratsioonidega, mis tavaliselt sisaldasid soolatud veiseliha.

Mõned pataljonid klappisid aga säästud kokku ja ostsid kohalikelt turgudelt hanesid või küülikuid, jagasid omavahel kodunt saadetud maitsvaid kinke ja varastasid või rekvireerisid muud vajalikku. Jõulu-pidusöögi korraldamine rindel oli tõeline meeskonnatöö.

Briti sõdurid tähistavad jõule otse pommiaugus. (Foto: Wikimedia Commons / Šoti rahvusraamatukogu)

Ühendkuningriigis olid üks popimaid kingitusi sigaretid

Rindel võitlevatele sugulastele saadeti hulgaliselt pakke, kirju ja kaarte, kuid Ühendkuningriigi kaitseministeeriumi eelkäija sõjaministeerium (ingl War Office) soovitas saata ainult mõistlikke ja kasulikke asju.

Sokid, saapad, kindad, habemeajamistarvikud ja kellad olid populaarsed, kuid eriti suur oli nõudlus sigarettide järele (mida naljatamisi nimetati ka „Briti sõjaväe kütuseks“).

Ameerikat haaras filmistaari-padjapüüride buum

1912. aastal alanud Hollywoodi filmitööstuse tähelend tõi kaasa sama lennukad katsed selle pealt igal võimalikul moel profiiti lõigata.

Üks menukaid uudistooteid oli filminäitlejate piltidega padjapüürid, millel kujutati perioodi kuumemaid staare nagu näiteks Theda Bara, kelle priiskav (ja nüüdseks kaduma läinud) "film" Cleopatra oli 1917. aastal meeletult populaarne.

Filmi tootmine läks toona maksma 500 000 dollarit, mis nüüdisajal võrdub 9,35 miljoniga.
Filmitähe näoga padjapüür. (Foto: facebook.com/the.vintage.everyday)

Jõuluvana oli tõeline jõletis

Sajanditaguse jõuluvana standardvarustusse kuulus habemele lisaks papjeemašeest mask, mis kandjale pahatihti üsna võima välimuse andis. Sellist peletist ei sooviks nüüdisajal vist küll keegi endale kotiga ukse taha! (Kiika uuesti artikli avapilti.)