9. maid tähistatakse Venemaal võidupühana seepärast, et Moskva aeg oli Berliini ajast ees. Kapitulatsiooniakt allkirjastati Berliinis hilisõhtul, kui Moskvas oli juba 9. mai - nii on seda selgitanud ajaloolane Toomas Hiio.

Miks on Venemaal praegu, 70 aastat hiljem kõige tähtsam püha just 9. mai ja Teise maailmasõja võit? Ja miks nad ei mälesta ohvreid, vaid tähistavad võitu?

Hiio usub, et suurriikide maailmasõjaaegne ohver oli nii tohutu, et neil on lihtsalt vaja seda õigustada. „Meie ei suudagi väikse rahva liikmetena suure sõja või suure võidu tähendust mõista. Meie loeme oma ohvreid kümnetes tuhandetes. Aga kui mõtleme Nõukogude Venemaa ja Saksamaa peale – ärgem unustagem, et Saksamaa kaotas 20. sajandil kaks maailmasõda –, siis seal hukkusid kümned miljonid inimesed. Kui on antud nii suur ohver, peaks sel kõigel ju ka mingi mõte olema. Suur võit võib-olla sümboliseeribki seda mõtet,” ütleb Hiio.

Delfi tegi mõned aastad tagasi, mil Teise maailmasõja lõpust möödus 70 aastat põhjaliku ajalooprojekti. Vaata ja uuri lähemalt siit, kus interaktiivsele ajajoonele on kogutud nii foto, video ja arvamuslood!