Bray Headi mäele heledatest kividest laotud hiiglaslik kiri "EIRE" paljastus pärast seda, kui kuumus ja tuli rohttaimed ära põletasid. Éire tähendab iiri keeles Iirimaad ning kiri oli mõeldud selleks, et sõjalennukite pilootidele teada anda, et nad lendavad üle neutraalse territooriumi.

Märgi leidis Garda ehk Iiri politsei, kui nende õhuüksus pärast põlengut piirkonnast üle lendas.

See ei ole ainuke niisugune märk. Raamatu "Guarding Neutral Ireland" ("Valvates neutraalset Iirimaad") autor Michael Kennedy rääkis veebilehele Dublin Live, et rannikul on neid mitmeid. Märgid ehitas rannavalve 1944. aasta suvel ja kokku tehti neid lausa 83, nende ehituseks kasutati umbes 150 tonni kive.

USA õhujõudude palvel rajati märkide juurde veel ka ööpäevaringselt mehitatud vaatluspunktid (ehkki Iirimaa oli ametlikult neutraalne, tegid nad siiski liitlastega mitut moodi koostööd, näiteks Normandia dessandi puhul otsustati operatsiooniga edasi minna Iirimaalt pärit ilmaprognoosi kasutades; liitlaste lennukitel lubati kasutada ka nn Donegali õhukoridori).

Garda õhu-tugiüksus teatab, et leid on siiski haruldane, sest väga paljud sellised märgid ei ole säilinud. ""Eire" on võimalik välja lugeda ja selle kohal on näha ka number kaheksa - aga see on väga ähmaselt näha," rääkis õhukorpuse kõneisik veebisaidile TheJournal.ie. "Number tähistas vaatluspunkti."

Looduspõlengute ja kuumalaine "abil" on Iirimaal sel aastal muudkui ajalooliselt huvitavat leitud. Eelmisel kuul lavastati Brú na Bóinne`ist saladuslik kiviring, samuti on leitud Rooma-aegseid farme, Esimese maailmasõja aegseid varjendeid ja muudki.

Kaarti, millele sarnased Iirimaa neutraalsusmärgid paigutatud on, näeb siit.