Reliikvia leidsid ettevõtte Enviro Waste töötajad. „Võite ette kujutada, kui üllatunud me olime, kui selgus, et meie puhastustiim on leidnud luu, mis kuulus paavstile – see on midagi sellist, mida sa ei oska oodata, isegi mitte meie ametis. Ja me leiame sageli oma töös veidraid, imetabaseid esemeid,“ ütles Enviro Waste`i omanik James Rubin.

IFLScience ütleb, et kuna firma ei oska päris täpselt öelda, kust reliikvia pärit on, seati veebi üles küsitlus, kus inimesed saavad pakkuda, missuguse organisatsiooniga kummaline leid võiks seotud olla. „Me teame, et see on oluline tükike ajalugu ja soovime väga, et see leiaks omale kõige sobivama viimase puhkepaiga,“ öeldakse lehel.

Clemensit peetakse üheks „apostlikuks isaks“; need olid kristlikud teoloogid, kes tegutsesid 1-.2. sajandil ja võisid isiklikult tunda Jeesuse kahtteist apostlit. Religioossete tekstide kohaselt oli Clemens Peetruse lähedane õpilane ning aeti Roomast keiser Traianuse poolt minema (kristlus oli toona impeeriumis põlu all, kuivõrd esimene kristlasest keiser oli alles neljanda sajandi alguses valitsenud Constantinus I Suur). Üldiselt teatakse Clemensi askeldustest üsna vähe, aga niipalju siiski, et ta valitses 1. sajandi lõpul üheksa aasta jooksul (variantidena on pakutud aastaid 88-97 ja 92-101).

Millalgi aastail 100-110 sidusid roomlased Clemensi ankru külge ja viskasid merre, et karistada teda imeteo eest, millega ta väidetavalt vangistuses kivimurrus töötades hakkama sai. Clemens olevat seal tänu palvetamisele leidnud ühe künka otsast koha, kust pärast kirkalööki hakkas värsket vett voolama, mis janus vaevlevaid töölisi kosutas. Roomlastele see ei sobinud.

Pärast merre viskamist olla Clemensi keha aga merest välja ilmunud. Suurem jagu ta säilmeid maeti sadu aastaid hiljem San Clemente basiilikasse Roomas.

Seesugune reliikviate kogumine - Jeesuse risti naelad, mõne pühaku luud, igasugused muud esemed – on kristluses olnud olulisel kohal religiooni algusaegadest peale. Keskajaks olid reliikviad omandanud juba sellise väärtuse, et tekkis omamoodi väga ebapüha tööstusharu: haudu kaevati lahti ja juhuslikke konte müüdi reliikviate pähe maha. Suurema osa reliikviate päritolu ja seos persooniga, kellele neid omistatakse, ongi küsitav.

Ilmselt on ka ebatõenäoline, et Clemensi väidetava luu puhul suudetakse kindlaks teha, kas see oli kunagi iidse paavsti kehas või mitte. Eksperdid on siiski üsna kindlad, et vahatatud klaaskonteiner küll 1900 aastat vana ei saa olla.