"See näeks meie kodus sisustuselemendina hea välja," mõtlesid Tonya ja Kim Illman ja korjasid esmapilgul prügina tunduva vana ginipudeli Wedge'i saare rannaliivalt üles.

Enesele teadmata võtsid nad kaasa aga tõelise ajaloolise leiu – üle 130 aasta ja pea 1000 kilomeetrit reisinud kirja pudelis, kirjutab The Guardian. Enne seda oli kõige vanem pudelis leitud kiri 108-aastane.

Lähemal uurimisel avastas abielupaar, et ginipudelis on saksakeelne kiri kuupäevaga 12. juuni 1886. Lääne-Austraalia Muuseumi töötajad kinnitasid, et tegemist on tõesti autentse pudeliposti kirjaga. Muuseumi merearheoloogi Ross Andersoni sõnul pärineb kiri Saksa purjelaevalt Paula, mis 1886. aastal India ookeanil seilas. Konkreetne pudel "pandi posti" ehk sisuliselt visati üle parda umbes 950 kilomeetri kaugusel Austraalia läänerannikust.

Kirjale oodati vastust

Aga mis oli kirja sisu ja kellele see saadeti? Andersoni sõnul oli sakslastel 19. sajandil käsil lausa 69-aasta pikkune eksperiment, mille käigus visati merre tuhandeid pudeleid, selleks et ookeanihoovusi jälgida. Igasse pudelisse pandi kiri laeva nime, koordinaatidega ja kuupäevaga.

Anderson võttis selle info ja uuris arhiivist laeva Paula kunagisi dokumente, võrreldes ka käekirjasid – 12. juunil oli tõesti üks selline pudel ookeani visatud ja kirja kirjutanud laeva kapten oli selle kohta ka logisse sissekande teinud.

Kirja leidnud Illmanid rääkisid, et sellel on tõesti eelpoolmainitud info kirjas ning lisatud ka palve, et leidja paneks kirja oma koordinaadid ja kuupäeva ning siis pudeli tagasi saadaks.

Anderson kontrollis info üle ka vastavast Saksamaal asuvast mereinstituudist ja sealt kinnitati eksperimendi toimumist. Tuhandetest pudelitest, mis 19. sajandi lõpus vette visati, on tänaseks üles leitud 663 tükki, viimati aastal 1934.

Niisiis võis räsitud ginipudel Wedge'i saarel liivas aastakümneid peidus olla, enne kui see juhuslikult nüüd, juba 21. sajandil avastati.