76 aastat merepõhjas lebanud Atlanta-klassi laeva vrakk leiti 4200 meetri sügavuselt Vaikse ookeani põhjast Solomoni saarte ranniku lähedalt.

USS Juneau jäi Alleni meeskonna uurimislaeva Petreli sonarisüsteemi vaatevälja möödunud nädalavahetusel 17. märtsil ja juba järgmisel päeval mindi seda ka lähemalt uurima. Laevavrakist filmiti selline video:

Allikas: Paul Allen'i uurimismeeskond

USS Juneau ja selle meeskond jõudis üsna lühikest aega USA armeed teenida, sest see läks teenistusse alles 14. veebruaril 1942 ja samal sügisel juba uppus, kui seda tabas teine jaapanlaste teele saadetud torpeedo ning plahvatuse järel laev pooleks murdus.

USS Juneau New Yorgi sadamas

Kuna Juneau läks põhja ülikiiresti ja kardeti uusi jaapanlaste rünnakuid, ei korraldanud ameeriklased võimalikele pääsejatele põhjalikku päästeoperatsiooni. On väidetud, et 115 inimest jäi esialgu ellu, kuid kui mereväe laevad kaheksa päeva hiljem siiski piirkonna üle kontrollisid, oli ellujääjaid vaid 10.

Vahest kõige kuulsam laevaga seonduv lugu on viie Sullivani venna oma, kes kõik teenisid aega USS Juneaul, hoolimata sellest, et USA mereväel oli kindel kord, mis keelas vendadel ühes kohas sõtta minna. Sullivanide puhul tehti erand ja seda traagilisem oli see, kui kõik viis ka laevale oma elu jätsid. Samas sai nende ühtehoidmisest ja õnnetust hukkumisest teistele mereväelastele inspireeriv eeskuju. Nende järgi on ka mereväes nimetatud laev, USS The Sullivans.

Vaata fotosid USS Juneau vrakist:

Alles märtsi alguses leidis Alleni meeskond uurimislaeval Petrel Austraalia idarannikust 800 kilomeetri kauguselt Korallimerest USA lennukikandja USS Lexingtoni, mis samuti Teises maailmasõjas jaapanlaste tule all põhja läks. Laev oli omal ajal üks esimesi USA lennukikandjaid ja selle vrakil on endiselt näha ka koos sellega põhja läinud hävituslennukeid. Selle leiu kohta võib rohkem lugeda siit!