Esemed leiti vaarao Userkafi püramiidikompleksist, mis asub Saqqara nekropolis, teatas spetsiaalselt arheoloogiliste leidudega tegelev Egiptuse ministeerium.

Egiptlased mumifitseerisid ajavahemikus 664-332 eKr ehk Hilis-Egiptuse perioodil tohutult palju kasse. Kui britid 1890ndatel Egiptust ulatuslikult uurima hakkasid, oli leitud kass-muumiaid niivõrd palju, et britid saatsid neid kodumaale, et neid väetisena kasutada. Maksimaalselt saadeti ühe laevaga Ühendkuningriiki lausa 180 000 kass-muumiat.

Seekordsed avastatud muumiad leiti "vana riigi" (2778-2263 eKr) viienda dünastia aegsest hauakambrist. Arvestades, millal kasse mumifitseeriti, võib see näidata, et egiptlased otsustasid mingil põhjusel matusekambrit taaskasutada.

California Ülikooli Egiptuse arhitektuuri- ja kunstiteadlane Kara Cooney ütles Historyle, et erinevad loommuumiad on näide templite "erastamisest" Hilis-Egiptuse perioodil. Sarnaselt katoliku kirikule, mis müüs raha teenimiseks indulgentse, müüsid Egiptuse templid kõiksugu loommuumiaid, mis pidid väidetavalt aitama inimestel oma palved jumalateni viia.

Mumifitseeritud kassid

Egüptoloogiaprofessori Salima Ikrami sõnul tähendas see aga, et paljud kassid kägistati lihtsalt ära, et neist muumiaid teha. "Me küll ei tea täpselt, kuidas kogu see süsteem toimis, kuid mina oletan, et preestrid olid need, kes kasse tapsid," ütles Cooney. "Paljud neist on kõigest kassipojad, seega võib oletada, et kassid paljunesid templis, kus nad ka seejärel tapeti."

Lisaks kujukestele ja kass-muumiatele leidsid arheoloogid terve hulga erinevaid värvitud puidust sarkofaage, mis samuti loomasid kujutasid - leiti nii lõvisid, lehmasid, kotkaid, kobrasid ja krokodille kujutavaid sarkofaage. Lisaks leiti kaks mumifitseeritud skarabeust, kellele samuti väiksed sarkofaagid tehtud olid.

Varasemalt on arheoloogid leidnud Egiptusest veel mumifitseeritud koerasid, linde, kalu ja skorpione.