Et lahendada Egiptuse seitse suurimat mõistatust, võtavad teadlased nüüd kasutusele osakestedetektorid ja DNA-analüüsi. Esimesed tulemused on juba käes! (allikas: ajakiri Imeline Teadus)

Kõrgtehnoloogiliste osakestedetektoritega varustatud teadlased avastasid 2016. aasta lõpus, et 139 meetri kõrguse Cheopsi püramiidi põhja- ja kirdeküljes asub kaks senitundmatut õõnsust. Ühest ruumist näib algavat käik, mis viib sügavamale püramiidi sisemusse. Hiljuti leiti suur tühemik ka peasissekäigu kohalt.

Avastus tehti niinimetatud müüontomograafiga. Müüonid on elementaarosakesed, mis tekivad siis, kui kosmiline kiirgus tabab Maa atmosfääri.

Osakesed läbivad pehmeid materjale, nagu nahka ja kude, kuid teatud määral neelduvad kõvemates materjalides, nagu kivides.

Püramiidi kõrvale asetatud detektoritega tuvastati, et mõnes kohas läbib püramiidi rohkem müüoneid kui mujal. See viitab, et neis paigus kohtavad müüonid vähem takistusi, st kivist püramiidi sees on õõnsused.

Müüondetektoriga saadud andmeid uuritakse edasi püramiidi ruumilise kujutise abil, mis on koostatud laserskannimiste ja infrapunauuringute põhjal. Sel teel loodavad teadlased selgust saada, kas uued ruumid on tõesti olemas.

Loe detsembrikuu Imelisest Teadusest täpsemalt nii püramiidide varjatud ruumide kui ka iidse Egiptuse ülejäänud mõistatuste kohta!