„Kõige olulisem küsimus on praegu Rahvarinde loomine perestroika toetuseks. Tuhanded inimesed, kes ei ole partei liikmed, tahavad näidata initsiatiivi poliitikas ja riigiasjade ajamises. Pean silmas poliitilist massiorganisatsiooni partei juures, mis hõlmaks kõiki neid, kes toetavad perestroikat, mis teostaks kõige laiemas mõttes perestroikat ENSV-s.”

Sellised sõnad lausus Edgar Savisaar täna 30 aastat tagasi, 13. aprillil 1988 Eesti Televisiooni saates „Mõtleme veel”, kus ta väljendas mõtet luua Rahvarinne.

Selle ajaloolise hetke tunnistajaks olid toonased saatejuhid Rein Järlik, Hagi Šein ja Feliks Undusk. Nemad olid otseselt Rahvarinde sünni juures ja selle ühed esimesed liikmed.

Savisaar kutsus kõiki stuudios olijaid pärast saate lõppu sinna jääma, et organisatsioonile kohe alus panna. Kokku kogunes 16 inimest, neist saatekülalised Edgar Savisaar, Heinz Valk, Lembit Koik, Ustav Oja, Vello Saatpalu, Viktor Palm, Ott Kool, Jaak Tamm, Madis Tammik; saatejuhid Rein Järlik, Hagi Šein ja Feliks Undusk ning ETV töötajad Renita Timak, Mare Viljarand, Maare Keiman, Merike Viilup.

Delfi TV-s jõuab Rahvarinde 30. aastapäeva puhul eetrisse saade „30 aastat hiljem. Kuidas sai alguse Rahvarinne ja Edgar Savisaare fenomen”, milles kolm saatejuhti ja Rahvarinde asutajat meenutavad toonast õhtut ja sellele järgnevat. Saatejuht on Maalehe ajakirjanik Argo Ideon.

Täname Rahvarinde muuseumi!